Meglepő eredmények a magyar diákok tesztjén: egyre kevesebben tanulják ezt a nyelvet

Pénzcentrum2022. június 20. 09:15

Az Oktatási Hivatal tavaly is készített felmérést a 12 és a 14 évesek nyelvtudásáról, ebből pedig az derült ki, hogy ma már csak nagyon kevesen választják a németet első idegen nyelvként – írja az Eduline.

A felmérés keretében a hatodikosonak A1-es, azaz kezdő szintű nyelvi tesztet kellett megcsinálniuk, míg a nyolcadikosoknak ennél kicsit nehezebb, a A2-es feladatlapot kellett kitölteni. Növekvő tendenciát mutatott az utóbbi években azoknak a diákoknak a száma, akik első idegen nyelvként az angolt választják – a felmérésben háromnegyedük vizsgázott ebből a nyelvből – viszont a Dunántúlon még mindig sokan tanulnak németül. Ennek oka a községi iskolák németoktatása, és az osztrák határ közelsége.

A legjobb eredményt a budapesti, valamint a dél-dunántúli és az észak-alföldi települések tanulói érték el, míg a leggyengébben a nyugat-dunántúli megyék szerepeltek. Országos szinten idén magasabb eredményt értek el a diákok a nyelvtudási felmérésben: mindkét évfolyamban volt maximális vagy ahhoz közeli pontszám angolból, míg a németesek 45–60% körül teljesítettek, de ez is jobb eredmény az előző évekhez képest. A felmérésben részt vevő iskolák 15%-a teljesített gyengén, 57%-os átlagosan, míg 28%-nál lett kiemelkedően jó a diákok nyelvi tesztje

Címkék:
nyelvvizsga, nyelvtanfolyam, nyelvtanulás, felmérés, nyelvtudás, diákok, német, nyelv, megyék, angol,