Durva ősz elé néznek az iskolák: kevesen számolnak ezzel a nyár végén

Pénzcentrum2022. június 15. 10:16

Ugyan a 2021/2022-es tanév ma ér véget, mégis már most több ezer betöltetetlen iskolai és óvodai állás van meghirdetve, ráadásul több mint 150 pedagógus helyezte letétbe a felmondását az utóbbi hetek során. Ősszel így komoly nehézségek mellett fog kezdődni a következő tanév – írja az Eduline.

A közigállás.gov.hu oldalon meghirdetett állások száma alapján komoly hiány van nem csak tanárból, de tanítóból, óvoda- és gyógypedagógusból is. A legtöbb helyre reál tantárgyakhoz keresnek oktatót, de sok állás van gyógypedagógusok, gyógytestnevelők, zenetanárok és angoltanárok számára is. Ennek a hiánynak a hátterében valószínűleg az alacsony pedagógusi bérek állnak: jelenleg egy kezdő tanár fizetése bruttó 312 ezer forint járulékokkal együtt, ami a mostani árak mellett nem sokra elég egy hónapban. A tanári szakszervezetek évek óta követelnek jelentősebb emelést, azonban a kormány egyelőre csak a 10%-os előre tervezett bérfejlesztést garantálja.

A tanárhiányt enyhíthetné az új oktatók utánpótlása, azonban egyre kevesebben választják ezt a pályát. Szintén csökken a jelentkezők száma az óvodapedagógusi képzéseken, így magas a betöltetlen óvónői állások száma is. Itt is komoly probléma, hogy alacsonyak a bérek, így nem túl vonzó ez a pálya sem.

Címkék:
kormány, oktatás, pedagógus, bérek, állások, tanárok, szakszervezetek, pedagógus béremelés,