Brutális tanárhiány a magyar iskolákban: már alig van jelentkező ezekre a szakokra

Pénzcentrum2022. május 6. 08:32

Az egész országban összesen 22-en jelentkeztek fizikatanárnak, 25-en pedig kémiatanárnak a felsőoktatásban, azonban erre a két területre már évek óta alig van jelentkező.

Lassan alapjaiban veszélyezteti az oktatási rendszer működőképességét a fizika és kémia szakos tanárok létszámhiánya. Erre a két területre évek óta alig van jelentkező az egyetemeken, és még ez a csekély szám is veszedelmesen fogy – derüli a VálaszOnline podcastjából.

A műsorban Szakmány Csaba kémia- és fizikaszakos tanár, valamint Weiszburg Tamást, az ELTE professzora beszélt az áldatlan állapotokról. Elmondásuk szerint fizikatanárnak 22-en, kémiatanárnak 25-en jelentkeztek idén a felsőoktatásba. Ráadásul a képzés ideje alatt 25-50 százalékos lemorzsolódás szokott lenni. Ám még a diploma után sem garantált, hogy mindenki a tanári pályára lép.

Ha öt év múlva ebből a 22 fizika szakosból hatan-heten elkezdenek tanítani, annak már örülni kell

– mondja Szakmány Csaba.  Ebből a kétféle szaktanárból már most is nagyon komoly hiány van.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Előfordul, hogy három iskolának vagy akár három falunak, városnak csak egy kémiatanára van. Ő hétfőn az egyik iskolában tanít, kedden a másikban, szerdán a harmadikban

– emelte ki Szakmány Csaba. A hiányzó természettudományos tanárokat sok esetben bölcsész, vagy testnevelés szakos kollégáik próbálják helyettesíteni. A problémák fő okát mindkét szakember az erkölcsi és anyagi megbecsülés hiányában látja. Mint hozzátette, most már eljutott oda a helyzet, hogy nagyfokú, többszöröző béremelés nélkül a tanárok fogyása megállíthatatlan.

Címkék:
egyetem, tanár, pedagógus, tanárok, természettudomány, tanárhiány,