Egyre súlyosabb a pedagógushiány: drasztikusan csökken a számuk, lesz utánpótlás?

Népszava2021. augusztus 18. 10:02

Idén ősszel várhatóan mintegy 2400 pedagógus megy nyugdíjba, és egyre nehezebb lesz betölteni a megüresedő álláshelyeket, hiszen a pedagógus diplomát szerzők alig fele választja a tanári pályát. 

Július végén csaknem 3,5 ezer általános és középiskolai pedagógus álláshely volt meghirdetve a közszféra állásportálján, de még a tanévkezdéshez közeledve, augusztus közepén is több mint ezer nyitott álláshely volt elérhető - számol be a Népszava.

Idén ősszel várhatóan mintegy 2400 pedagógus megy nyugdíjba a tankerületi iskolákban, de a Klebelsberg Központ szerint az egyetemeken, főiskolákon mintegy 5-6 ezer hallgató végez és keres munkát, felvételük jelenleg is folyamatos.  A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás szerint egyre nehezebb lesz betölteni a megüresedő álláshelyeket, hiszen a pedagógus diplomát szerzők alig fele választja a tanári pályát. 

A KSH a 2020/2021-es tanévben 146,7 ezer olyan pedagógust tartott számon, akit főmunkaviszonyban foglalkoztatnak a köznevelésben és a szakképzésben, ami mintegy háromezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Címkék:
iskola, oktatás, tanár, pedagógus, pedagógushiány, psz,