Kezdődik az érettségi: mutatjuk, mi vár a diákokra a következő pár órában

Magyar Nemzet2021. május 3. 08:58

Ma reggel kilenc órakor kezdetét veszi az idei érettségi, amely a szokásosnál is nehezebb időszakot zár lesz, és feltehetően több kihívással jár 2021-ben, mint az utóbbi évtizedekben bármikor. A járvány miatt idén tavasszal is szigorú védelmi szabályok mellett, létszámkorláttal szervezték meg a vizsgákat, amelyeknek a végzősök 173 otthon töltött tanítási nap után vágnak neki. Egy teremben legfeljebb 10 vizsgázó tartózkodhat, a feladatlapok pedig beadás után karanténba kerülnek.

A négyórás magyar nyelv és irodalom érettségi vizsgákkal kezdetét vette a 2021-es tavaszi érettséig szezon. Idén több mint 111 ezren vágnak neki a vizsgáknak, közülük 72 303 végzősök, rajtuk kívül pedig 39 447-en tesznek majd legalább egy tárgyból vizsgát, cirka 25 ezren előrehozottan az Oktatási Hivatal adatai szerint. Azok, akik most tavasszal valamilyen okból - pl. fertőzés, vagy karantén - kihagyják az érettségit, nem pótvizsgázhatnak, legkorábban az őszi érettségi időszakban próbálkozhatnak.

A diákok még a szóbelik eltörlésével is közel négyszázezer vizsgát teljesítenek együttesen: 67 446-ot emelt szinten, 332 216-ot pedig középszinten. Mindezt szigorú egészségvédelmi intézkedések mellett: egy tanteremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat úgy, hogy közöttük legalább másfél méter védőtávolság legyen. Minden helyszínen megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell biztosítani - írja a Magyar Nemzet.

A védőmaszk viselése a felügyelő tanároknak kötelező, a tanulóknak a vizsga előkészületei során kötelező, a dolgozatírás ideje alatt pedig ajánlott. Belépéskor megmérik az érkezők testhőmérsékletét, a folyosókon tilos a csoportosulás, vizsga után mindenkinek azonnal el kell hagyni az épületet. A tanárok kesztyűben osztják ki, majd javítás előtt minimum 24 óráig elzárják a feladatlapokat.

Tavaly tavasszal nyolcvanezren, majd ősszel további harmincezren érettségiztek ugyanezen szabályok szerint. Akkor egyetlen koronavírusos megbetegedést sem lehetett a vizsgákhoz kötni. Az érettségiző korosztály hamarosan az oltási sorban is sorrakerül: május 10-e után indul a 16–18 évesek oltása.

Címkék:
oktatás, érettségi, vizsga,