A digitális oktatásról vallott a budai elitgimnázium igazgatója: változatos a kép

Biró Attila2020. március 30. 13:30

"A helyzet változatos képet mutat" - összegezte véleményét a digitális oktatásra való átállásról a Pénzcentrumnak adott interjújában Székely György, a Veres Péter Gimnázium igazgatója. A szakember lapunknak elmondta, a kollégák terhelése nemhogy csökkent volna, hanem ellenkezőleg, sokkal-sokkal több időt igényel most az órák előkészítése. A diákokon és tanárokon kívül ráadásul a szülők terhelése is jócskán megnőtt.

Pénzcentrum: Kicsivel több mint egy hét utána hogyan megy most a digitális oktatás az iskolában?

Székely György: A helyzet változatos képet mutat. Azt kértük a kollégáktól, hogy ne akarjanak túl sok tananyagot "átadni", sok házi feladatot adni és ne túl sok csatornán közvetítsék mindezt. Kötelezően a Kréta rendszert használjuk, de emellett rengeteg kapcsolattartásra használják a kollégák a Zoom-ot, a Skype-ot, Messengert. Egységesen szeretnénk átállni a Google Classroomra (G Suite for Education), ennek március 26-án, este kaptuk meg az iskolai licensz változatát. Így most a betanulási fázis következik.

A kollégák nagyon motiváltak, innovatívak, sok ötletük van, próbálnak ebből a helyzetből valami hasznosat, jót kihozni (nem a hagyományos tartalmakat átvinni más platformra).

Mi az, ami nagyon jól működik és mi az, ami nem?

Példaértékű a kollégák hozzáállása a kialakult helyzethez és a diákok együttműködési hajlandósága. A közeljövőben fontos feladatunk lesz annak felmérése, hogy mit bír a gyerek, melyik tantárgyra mennyit kell tanulnia (de azért vannak visszajelzések szülőktől, diákoktól is).

Mely tantárgyak esetében működik flottul a rendszer, melyek esetében nem?

Ez nem tantárgyfüggő. A tanárok többsége kreatív, megoldják ezt a feladatot is úgy, hogy "nem lőnek túl a célon". A rendszer természetesen jobban működik, ha a tanár magabiztosan kezeli az IKT-eszközöket, a csoport kisebb létszámú és a diákok életkora magasabb (kevésbé vannak rászorulva szülői segítségre).

Mik a legnagyobb kihívásai a digitális oktatásnak?

A diákok számára talán a legnagyobb kihívás a megfelelő napirend kialakítása (sokszor éjjel érkeznek tőlük a házi feladatok). A tanárok számára pedig a rengeteg lehetőség közül a megfelelő oktatási platform kiválasztása. Sok bába közt elvész a gyermek, rengeteg ajánlat, lehetőség van, de ami csak 1-2 hónapra ingyenes, arra kár építeni, hosszú távon nem fogjuk használni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hatalmas kihívás a diákmunka ellenőrzése, értékelése, valamint a diákok motivációjának fenntartása.

Minden diák hozzá tud jutni a tananyagokhoz? Megfelelő az eszközellátottság?

Úgy látjuk, hogy megfelelő. A tanulóknak volt (van) lehetősége arra, hogy az iskolából tableteket kölcsönözzenek. Nem volt nagy tolongás. Amelyik kollégának szüksége volt rá, vihetett haza iskolai laptopot, tabletet.

A tapasztalatok alapján hogyan élik meg az átállást a diákok, illetve a tanárok? Kinek nehezebb?

Ezt a kérdést kiegészítenénk a szülők terhelésével. Főleg fiatalabb (ötödikes-hatodikos) diákok esetében az ő terhelésük is számottevően megnövekedett. Nagyon fárasztó mindenkinek (szülőnek, diáknak, tanárnak egyaránt) az állandó, koncentrált jelenlét.

Hangsúlyozzuk, hogy a kollégák terhelése nemhogy csökkent volna, hanem ellenkezőleg, sokkal-sokkal több időt igényel az órák előkészítése, a tanulói munkák értékelése, a különböző platformok/szoftverek megtanulása.
(Címlapkép: Berecz Valter)

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, oktatás, interjú, tanítás, tanárok, digitális oktatás, átállás, veszélyhelyzet,