Fontos információk érkeztek az őszi szünetről: ezt minden szülőnek tudnia kell

Pénzcentrum2019. október 25. 10:38

Az őszi szünetben is jár majd az ingyenes étkezés a rászoruló gyerekeknek: ehhez csak jelentkezni kell, amelynek nincsen határideje. A tanulók nem fognak unatkozni a jövő héten: kiderült, hogy hová utaznak a legtöbben, és az állatkert is kedvezményekkel, programokkal várja a látogatókat.

Őszi szünet: 2018. október 29-től (hétfő) november 2-ig (péntek)

Sok család utazik el az őszi szünetben

Bár az október idén kevesebb szabadnappal kecsegtet, nagyon sokan időzítik ekkorra az utazásaikat. A legtöbben a Balatont választják úticélnak. A belföldi eladási toplista élén az első két helyen ugyanaz a helyszín szerepel: egy siófoki romantikus és egy szintén siófoki wellness-program, 3 napra, 2 főnek.Ezeket az őszi utazásokat szerették idén legjobban a Bónusz Brigád vásárlói. Siófok ezzel a három éve listavezető Lillafüredet taszította le idén a trónjáról: 2016 óta volt a legnépszerűbb hosszú hétvégére szóló úti cél a Bükk bájos települése. Idén a második legnépszerűbb úti cél a Szépasszony-völgyébe vezeti az őszi szünetben az utazni vágyókat, ők 3 napos luxust élvezhetnek Egerben.Kedvelt még Makó, Gyula és Herceghalom is, de Cserkeszőlő és Miskolctapolca is az első tíz között végzett.

Ami a legkedveltebb külföldi úti célokat illeti, idén a Plitvicei-tavak állnak nyerésre: ide 1 napra mennek az utazni vágyók, egy buszos kirándulás keretében. A korábbi években ősszel legtöbben Velencét és Prágát választották az utazásuk céljául. A második helyen a külföldi őszi utak népszerűségi listáján egy adriai kirándulás áll, de sokan vettek utazási bónuszt az ausztriai Medve-szurdokba, illetve prágai városnézésre is. Jellemzően tehát a közeli úti célok, a busszal megközelíthető helyek népszerűek a pár napos őszi kiruccanás idejére.

Sokan a külföldi utazásokat egy programélmény beiktatásával kívánják még felejthetetlenebbé tenni: az ausztriai Lindt-csokigyár látogatása és egy boszniai raftingolás is a TOP10-be került. A belföldi pihenések esetében inkább a wellnessprogramok keresése a jellemző, a legnépszerűbb 10 utazás fele ebbe a kategóriába tartozik.

Hány napra?

Bár az őszi iskolai szünet egy hét, a legtöbben belföldön kétéjszakás pihenést választottak az október végi, november eleji időszakban - a hosszú hétvégére szóló pihenésekből adják el a legtöbbet a Bónusz Brigád oldalain. Külföldre leginkább a kirándulásokat, az egy napos utakat keresik a felhasználók ebben az időszakban, a legtöbben a pár napos szabadságot nem használják ennél messzebbi célok felfedezésére.

A belföldi utak ára is fontos szempont egy vásárlói döntés előtt: míg 2016-ban egy két fős,három napos belföldi kikapcsolódásra átlagosan a Bónusz Brigádon utazást keresők 26.800 forintot költöttek, 2018-ban 29.500 forintot szántak egy hasonló időszak, hasonló szállására. Idén 29.100 forint volt az az átlagár, ami a legtöbb utazó elképzeléseihez illeszkedett.

Az állatkertben is startolnak a programok

Október 23-tól november 3-ig változatos Halloween-programokkal is várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert, amelyet az iskolai szünetben a 14 éven aluli gyermekek kedvezményesen látogathatnak. A Fővárosi Állat-és Növénykert közleménye szerint a tíznapos rendezvény ideje alatt többek között látványetetésekkel és állati tréningekkel várják az érdeklődőket. A látogatók megismerkedhetnek a bőrevő halakkal, de lesz kertészeti és bonsaibemutató is. A Holnemvolt Várban naponta kétszer állatfelvonuláson mutatják be az itt élő háziállatokat, a Cápasuliban pedig a gondozók búvárfelszerelésben a víz alá merülve etetik a cápákat, rájákat és a medencék többi lakóját.

Október 31-én a Holnemvolt Várban este 6 órától éjjel 11-ig Holnemvolt Halloweent tartanak. A jelmezben, arcfestéssel, vagy töklámpással érkező gyermekek ezt a rendezvényt díjmentesen látogathatják. A Holnemvolt Halloween tűzzsonglőr bemutatóval, családi tökfaragással, boszorkányos arcfestéssel, bátorságpróbával, "rémmesékkel", halloweeni installációval, valamint kreatív kézműves programokkal, tevegeléssel, lovacskázással és sok más érdekességgel várja a közönséget.

Mint írják, az őszi szünet időszakát is magába foglalja az Állatkert által idén is meghirdetett Nyugdíjas Ősz, amelynek ideje alatt a nyugdíjasok a szokásos nyugdíjas jegynél is kedvezményesebb belépőjegyet válthatnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

November 4-től megváltozik az állatkerti játszópark, a Holnemvolt Vár bejáratának funkciója. Korábban létezett olyan belépőjegy is, amely csak a Holnemvolt Várban volt érvényes, azzal az Állatkert klasszikus területére nem lehetett átjönni. November első hétfőjétől azonban a Holnemvolt Vár bejárata teljes értékű állatkerti kapuként fog üzemelni - írták a tájékoztatóban.

Ezeknek a gyerekeknek jár az ingyenes étkezés

A őszi szünetben - ahogyan az összes iskolai szünetben - is biztosítja a kormány az ingyenes gyermekétkeztetést a rászoruló diákoknak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A közlemény felidézte, hogy az ingyenes szünidei gyermekétkeztetési programot teljes mértékben a kormány finanszírozza, megszervezése azonban az önkormányzatok feladata.

A szünidő alatt napi egyszeri meleg ételt kaphatnak a hátrányos helyzetű családban élő gyermekek - írták arra is kitérve, hogy az ingyenes gyermekétkeztetést a szülők a települési önkormányzat jegyzőjénél írásban igényelhetik az október 28. és november 1. közötti hétköznapokra.

A szülők bármikor, az őszi szünet alatt is benyújthatják kérésüket, a jelentkezésnek nincsen határideje.

A szünidei gyermekétkeztetés igénybe vételének lehetőségéről a települési önkormányzat jegyzője írásban tájékoztatja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő szülőt. A kérelem benyújtásához a helyi család- és gyermekjóléti szolgálat segítséget nyújt a szülőnek - részletezte a közlemény. Az Emmi hangsúlyozta azt is, hogy a kormány számára fontos, hogy az iskolai szünetekben is biztosítva legyen a nehéz helyzetű gyermekek számára a megfelelő étkezés.

2016 januárjától az önkormányzatoknak kötelező gondoskodniuk minden iskolai szünetben a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetéséről. A 2020-as költségvetésben a kormány 82,5 milliárd forintot biztosít erre a célra, így 2010 óta megháromszorozódott a gyermekétkeztetésre fordított kormányzati támogatás - ismertették.

Címkék:
utazás, iskola, tanulás, szünet, őszi szünet, diákok,