Ezzel a trükkel vedd rá a gyereked a hasznos különórákra: később hálás lesz

Pénzcentrum2019. szeptember 8. 15:30

A szeptemberi tanévkezdéssel elindult a különórák, délutáni iskolák időszaka is. A szülő nem gyermekmegőrzést vár különóra címen, szeretné ha minőségi időtöltéssel, a gyerek számára élvezetesen telne a délután. Ehhez élményszerű tanulást nyújtó, 21. századi iskolát kell keresnie. A Funside School szakemberei néhány tippet adnak, hogy miként érdemes különórát választani a kiskamaszok, kamaszok fejével gondolkodva. Lássuk, milyen ellenérzései vannak a gyerekeknek a különórákkal és milyen elfoglaltságot érdemes választani, hogy ezeket megcáfolhassuk.

El kell szakadnom a gépemtől

Talán nem mondja ki, de nagyon sok gyerek, kamasz ezt érzi, ha még iskola után is elküldik tanulni valahová. De mi van, ha nem kell elszakadni? A gyerekek jó része nyitott arra, hogy programozást, robotikát tanuljon, ezt nem érzik valódi, az iskolapadban izzasztó tanulásnak. 

Különbséget kell tenni gép előtti idő és gép előtti idő között

- mondja Kittka András, az iskola egyik alapítója. 

Unalmas lesz, áll a tanár a táblánál és magyaráz 

Olyan délutáni iskolát, elfoglaltságot kell keresni, ahol tapasztalás útján, játékosan sajátítják el a gyerekek az ismereteket. A színes, játékos környezet sem poroszos tanításra csábít, ha azt látjuk, hogy egy iskola ad a gyerekek kényelmére, ha nem akarja feltétlen padokba kényszeríteni őket, akkor valószínűleg jó helyen járunk. A gamifikáció, azaz a játékos tanulás és a pozitív megerősítés módszerével oktató délutáni iskolát a gyerekek sokkal jobban élvezik, nem érzik kényszernek. 

Legalább lesz ott más korombeli? 

Sok kamasz azért nem szereti a magánórákat, mert zavarban vannak, ha kettesben kell lenniük egy felnőttel. Jobban kedvelik a kortárs közösségeket, a sok nevetést, a lazaságot, az összekacsintást a többiekkel. A kortársak alkotta csoportokban őket érdeklő filmekről, zenéről, utazásokról, társadalmi problémákról (pl. környezetvédelem) folynak az órák, a bátor kommunikáció észrevétlenül fejleszti mindenki angoltudását. Kibeszélik az őket érdeklő angolul vlogoló youtubereket, rákérdeznek ha valamit nem értettek világosan egy-egy videójátékban, filmek és sorozatok fordítási hibáiról gondolkodnak közösen. Azaz beemelik az órákba az élő angol nyelvet, amit otthon, a gép előtt szinte mindenki használ valamilyen formában. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi van, ha lemaradok, ha nem értem az anyagot? 

A 21. századi oktatáshoz az is hozzátartozik, hogy a szülők nyomon tudják követni, hogy a gyermekük mit csinál, mit tanul a délutáni iskolában, illetve hiányzás esetén a gyerek könnyedén felvegye a fonalat megfelelő háttéranyagok révén. Fontos, hogy ha pótlásra, plusz gyakorlásra van szükség, akkor arról a szülő is értesüljön. 

Címkék:
otthon, iskola, oktatás, különóra,