Itt a megoldás a vidéki munkaerőhiány legégetőbb problémáira

hvg.hu2019. március 14. 09:03

Az Agroma nevű felzárkóztatási program keretében nem csak a vidéki munkaerőhiányt oldanák meg, de stabil munkahelyhez juttatnák a romákat - számol be a hvg.hu egy birtokukba jutott munkaanyagról.


A kidolgozott, de még jóvá nem hagyott dokumentum szerzői egy nagyszabású felzárkóztatási programot készítettek elő, melynek fő célja, hogy megoldást találjanak olyan égető társadalmi problémákra, mint a romák foglalkoztatása és a mezőgazdasági munkaerőhiány.

Az alapötlet az, hogy a szakemberhiánnyal küzdő agrárágazat számára kihasználatlan munkaerőbázist jelenthetne a cigányság, amelynek túlnyomó része egyébként is vidéki közösségekben él. Sokan a megfelelő képzettség híján azonban legfeljebb idénymunkásként jöhetnek szóba, ami csak ideiglenesen oldja meg a problémáikat.

A felzárkóztatás kiindulópontját egy új, bentlakásos középiskolai hálózat jelentené, amit kifejezetten a térség hátrányos helyzetű és roma fiataljai számára hoznának létre. Az itt végzettséget szerző fiatalok azonnal stabil fizetéssel rendelkező munkavállalóvá válnának az agrárcégeknél.

Címkék:
hrcentrum, oktatás, vidék, munkaerőhiány, gazdálkodás, romák, agrárágazat,