Aggasztó a helyzet a magyar iskolákban: 2000 tanár nélkül indulhat a tanév

Veres Dóra2018. augusztus 9. 05:33

Kevesebb mint egy hónap van hátra és becsöngetnek az iskolákban, mégis, megközelítőleg 2000 pedagógusra lenne szükség országszerte. Nem csak az állami iskolákban okoz gondot a munkaerőhiány, az alternatív oktatási intézményekben sem teljes még létszám.

Kevesebb mint egy hónap van hátra és becsöngetnek az iskolákban. A 2018/2019-es tanév rendjéről szóló rendelet szerint szeptember 3-án kezdődik a tanítás, mégis, sok iskolában nagy erőkkel keresnek tanárokat. Korántsem csak az állami iskolákban okoz gondot a szakemberhiány, rengeteg alapítványi iskola keres tanítót és tanárt is a 2018/2019. tanévre.

Nagy a baj az állami intézményekben

A kormány által létrehozott Közszolgálati Állásportálon, a Közigálláson található álláshirdetések alapján országszerte több mint kétezer pedagógust keresnek. Egészen pontosan 2133 tanári állást hirdetnek most a felületen, viszont ezek között akad gyógypedagógusi vagy könyvtáros állásajánlat is.

Hogy némileg árnyaljuk a képet, rákerestünk a "szakos kifejezésre",  így 1186 találatot kaptunk.

A bármely szakos tanár kifejezésre pedig 398 állásajánlatot kaptunk.

Az is jól látszik a keresési eredményekből, hogy nagy az igény országszerte a matematika - bármely szakos tanárokra (59  találatot kaptunk), de a testnevelés-bármely szakos (50 találat) és angol-bármely szakos (36 találat) tanárok iránt is nagy a kereslet.

Csak a fővárosban több mint 300 szakember hiányzik az oktatási intézményekből, sok intézményben több tanárra is szükség lenne. Csak a példa kedvéért: a Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakgimnáziumba például

  • angol,
  • testnevelés,
  • német
  • és részmunkaidőben francia (anyanyelvi) , illetve informatika szakos tanárt keresnek.

A Pais Dezső Általános Iskolába magyar-történelem és matematika-kémia szakos tanárt vennének fel, míg a Centenáriumi Általános Iskola hirdetéseit elnézve a következőre lenne szükség:

  • matematika-rajz szakos tanár
  • matematika-német szakos tanár
  • matematika-kémia szakos tanár
  • matematika-informatika szakos tanár

A II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium is munkaerőhiánnyal küzd, azonnal munkát adnának

  • angol nyelv szakos középiskolai tanárnak,
  • és matematika-informatika szakos középiskolai tanárnak,
  • és hirdetnek részmunkaidős állást is, heti 20 órában foglalkoztatnának német nyelv szakos középiskolai tanárt.

A Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Varga István Kereskedelmi, Közgazdasági Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

  • angol szakos,
  • matematika szakos,
  • német szakos,
  • történelem szakos tanárt keres.

A Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnáziumba pedig szintén sok emberre lenne szükség, keresnek

  • kémia-biológia szakos,
  • angol szakos
  • matematika-informatika szakos,
  • és matematika-földrajz tanárt, aki német nyelven tanítana.

Nem csak az állami iskolákat sújtja a tanerőhiány

Korántsem csak az állami intézményekben okoz gondot a pedagógushiány. A Magyar Waldorf Szövetség honlapján 48 tanári állást hirdetnek. A Tökön található Kisgöncöl Waldorf iskolába angol- és franciatanárt, euritmia tanárt  (az euritmia olyan, csak a Waldorf iskolákban létező speciális tantárgy, mely harmonikus, lélekkel átélt, összerendezett mozgásra tanítja a gyermekeket - a szerk.) és énekzene-zongorakísérő tanárt is.

Az iskola megkeresésünkre közölte, valóban keresnek még pedagógusokat a köbetkező tanévre, és ha nem tudják betölteni az állást, akkor egyelőre helyettesítésekkel oldják majd meg a problémát, és ősszel ismét meghirdetik az állásokat. Úgy fogalmaztak, bizonyos szempontból talán nehezebb helyzetben is vannak, mint az állami intézmények, hiszen a Waldorf iskolákban speciális, waldorf pedagógiai végzettségű embereket keresnek elsősorban.

Persze pedagógusi végzettség is elég, de előnyt jelent a Waldorf-pedagógia ismerete, és a Waldorf-képzés elvégzésére való nyitottság

- mondták.

A Carl Rogers Személyközpontú Általános Iskola honlapján is több állásajánlat várja az érdeklődőket: főállású matematika és angol szakos tanárt keresnek, valamint tanító végzettségű pedagógiai asszisztenst is felvennének. Kérdésünkre közölték, június óta próbálnak munkaerőt találni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fél éve keresnek tanítót a Tág Világ Iskolába is.

A legnagyobb gond a munkaerőhiány, és hogy a pályakezdő pedagógusok hiába lelkesek, nem szeretnének megállapodni, valahogy hiányzik az elhivatottság és a lojalitás, ha jobb ajánlatot kapnak, lépnek

 - mondta a Pénzcentrumnak Mózes Dóra, az iskola szakmai vezetője.

Pedig igyekszünk a hagyományos állami iskoláknál jobb körülményeket biztosítani, ez a fizetésen is látszik, a pedagógusi bértábla szerinti bérnél nagyjából 20-25 százalékkal fizetünk többet

 - jegyezte meg. Arra a kérdésre, mi történik, ha szeptemberig senki sem tölti be a tanítói állást, azt mondta, házon belüli átcsoportosítással oldják majd meg a dolgot, de alapvetően ő bizakodó, mert mostanában sok önéletrajz érkezik, így bízik benne, hogy hamarosan megtalálják az új munkatársat.

8 iskolánk van, gyakorlatilag folyamatosan keresünk 1-2 tanárt, de az újonnan induló 3 iskolába

 - a szeptemberi indulásra - a felvételi folyamatot márciusban kezdtük - mondta Vészi Gábor, a Budapest School egyik alapítója. A honlapon az álláshirdetésben kiemelik, a pedagógiai végzettség nem követelmény. Hogy mégis milyen tanárokat keresnek akkor?

Kreativitás, probléma megoldás, csapatmunka, jó kommunikáció

- sorolja a szükséges készségeket, amik elengedhetetlenek. Úgy fogalmazott, szerinte az alapvető probléma, hogy a társadalom nem becsüli meg eléggé a tanárokat, ezért kevesen választják ezt a pályát. Arra a kérdésre, mi lesz, ha nem találnak elég tanárt tanévkezdésig, Vészi Gábor azt mondta, ideiglenes megoldásaik vannak: részmunkaidőben, kezdő tanárokat viszonylag könnyen találnak azokon a környékeken, ahol most indulnak az iskolák (Budafok-Tétény, Római-part és Solymár).

Vidéken még kilátástalanabb a helyzet

A fővárosban a tankerületi központok könnyebben tudják kezelni a szakos tanárhiányt, mint vidéken. Hiszen itt kivitelezhető, hogy a központhoz tartozó egyik iskolából egy másikba vezényeljenek egy pedagógust. Vidéken is ez lehet a megoldás, csakhogy ott általában több település között kell ingáznia a tanárnak. Ez rengeteg időt jelent, sok helyen a tömegközlekedés sem jó, így az ingázó tanár kimerült, ideges, fásult lesz

- mondta a Pénzcentrumnak Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a hiányzó tanárt olyan kollégája pótolja, aki nem tudja megtartani a szakórát, például matematikaórára a rajztanár megy be, mert neki van lyukas órája.

Ilyenkor viszont a tanár legfeljebb gyermekmegőrzést végezhet

- jegyezte meg Szabó Zsuzsa, aki arról is beszélt, a szakma elöregedik, az átlagéletkor ma inkább az 50-hez közelít, mint a 40-hez, miközben nincs utánpótlás. A pálya nem vonzó a fiatalok számára, kevés a fizetés, sok a munka.

Egy pályakezdő pedagógus jelenleg bruttó 200 ezer forintot keres havonta, miközben a garantált bérminimum összege 180 500 forint.

Vagyis egy diplomás pályakezdő nem sokkal keres többet, mint egy középfokú szakirányú végzettséggel rendelkező szakmunkás.

Hogy mi lenne a megoldás? Szabó Zsuzsa szerint fontos lenne, hogy a nyugdíjkorhatárt betöltött kollégákat egyszerűbben lehessen foglalkoztatni, hiszen most kérvényezniük kell a visszafoglalkoztatásukat. Ilyenkor viszont szünetel a nyugdíjuk folyósítása. Emellett az egyetemen, főiskolán tanuló és a diplomához szükséges, néhány hónapos gyakorlatot végző diákokat is lehetne foglalkoztatni.

Ha a mentortanár úgy látja, a diák megállja a helyét, akár egész évben, a gyakorlati időn túl is taníthatna, és ösztöndíjat, valamint akár a munkaóráinak megfelelő fizetést kaphatna a munkájáért

 - mondta Szabó Zsuzsa.

Címkék:
iskola, tanár, pedagógus, állás, munakerőhiány, tanárhiány, pedagógus-hiány, pedagógushiány, tanári fizetés, pedagógus bértábla,