Nehéz elhinni: többet olvasnak és írnak a mai gyerekek, mint szüleik

Pénzcentrum/InfoRádió2014. október 7. 16:32

A mai fiatalok többet olvasnak, és egyes felmérések szerint 15-ször többet írnak, mint az előző generáció - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Ma már nem csak a generációk között van jelentős különbség a médiahasználatban, de akár testvérek között is lehetnek is ugrások.

A mostani szülők is használják az okos eszközöket, de mégsem feltétlenül tudják, milyen média otthont teremtettek meg a gyermekeiknek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Az új médiavilág átalakítja az olvasási szokásokat, például a linkek használatával - erről is beszélt a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Vannak kutatások, és ezek érdekesek, hogy többet olvasnak a gyerekek ma, mint régen. Mindenki azt hiszi, hogy nem, mert kevesebb könyvet olvasnak, és ha könyvet olvasnak, abból is inkább tankönyvet. Erre vannak adatok. Csak elfelejtjük, hogy a digitális térben is majdnem mindig olvasnak is egy kicsit. Nem kevesebbet olvasnak mennyiségre, hanem mást és másként

 - hangsúlyozta Aczél Petra.

A szakember szerint nem csak többet olvasnak, de többet is írnak a mai fiatalok, mint az előző generáció.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Stanfordon volt egy több éves kutatás, ami azt is megmutatta, hogy a mai fiatalok sokkal többet írnak, mint mi valaha. Nagyjából 15-szörös arányt állapítottak meg. Vagyis ennyivel többet ír ma egy 18-29 közötti fiatal, mint mondjuk 5 vagy 10 éve írt - mondta Aczél Petra.

Hozzátette: a gyerekeket évekig tanítják a kézírásra, miközben versenyhátrányt jelent számukra, ha nem tudnak tíz ujjal gépelni.

Címkék:
karrier, gyerek, iskola,