Hogy kaphatják meg a tanárok a magasabb fizetést?

Pénzcentrum2014. március 6. 16:03

Április 30-ig kell elkészíteniük a pedagógusoknak a jobb fizetési besorolásukhoz szükséges portfóliót, ez tanáronként 60-100 oldalas dokumentáció összeállítását jelenti. Az új minősítéssel januártól havi bruttó 30 ezer forinttal nőhet a fizetésük - derül ki az InfoRádió összefoglalójából.

A tavaly szeptembertől hatályos pedagógusi bértábla szerint minden oktató egy besorolási csoportba, az úgynevezett Pedagógus 1 kategóriába került, és az ennek megfelelő illetményt kapja.

A köznevelési törvény a mindenkori minimálbérhez viszonyított havi juttatás százalékos arányait adja meg. Az most is igaz, hogy egy egyetemi végzettséggel rendelkező oktató bére magasabb, mint a főiskolai diplomával rendelkező kollégájáé. Azonban jelenleg nincs különbség a 3 éve és a 30 éve oktató tanárok között, mivel az új szabályozás értelmében minden pedagógusnak át kell esnie a most bevezetett minősítési rendszeren.

Az előrelépéshez minden esetben sikeres minősítő vizsgát kell tenni.

Az első besorolás a Gyakornoki, ezt követően a gyakorlati idő lejárta után az oktató Pedagógus 1 kategóriába kerül. Innen hat év után az érintett pedagógus kezdeményezheti, hogy Pedagógus 2 kategóriába sorolják, 9 gyakorlatban eltöltött év után viszont a munkáltató köteles elindíttatni a minősítési eljárást.

A bértábla szerint az előrelépés átlagosan havi bruttó 30 ezer forint többletet jelent. Innen már nincs kötelező továbblépés, a pedagógus maga döntheti el, hogy szeretne-e mestertanári vagy kutatótanári minősítést szerezni. Ezek előfeltétele a korábbi minősítéstől számított további hat év szakmai gyakorlat, és számos más szakmai-, tudományos kritérium is van. Itt azonban már nagyobb mértékben nő a fizetés, csaknem havi 60 ezer forintos többletet jelent, ha valaki Pedagógus 2-ből Mester-, vagy Kutatótanárrá lép elő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A minősítés mindig ugyanúgy zajlik. Kérvényezni kell, és a portfólió összeállítása mellett később óralátogatásokon és szakmai elbeszélgetésen is helyt kell állnia a magasabb minősítésre pályázó oktatónak. Az idei átmeneti évben egyelőre elegendő a portfólió feltöltése, a minősítésen pedig csak 2018-ig kell átesniük az érintett tanároknak.

Az idén várhatóan sokan kérik majd az átminősítésüket - mondta február végén Hoffmannn Rózsa köznevelésért felelős államtitkár. Hozzátette: idén 25 ezer tanár felel meg a kritériumoknak, s nem egy ördöglakat ezt feltölteni, eddig 11 ezren regisztráltak.

A jövő évtől kezdve a tanárok minden év március 31-ig kérhetik az átminősítésüket, és a procedúra május végégig tart, majd amennyiben sikeres vizsgát tettek a következő év január elsejétől kerülnek a magasabb fizetési kategóriába.

Címkék:
karrier, fizetés, iskola, tanár, pedagógus, pedagógus életpálya, pedagógus bértábla,