Keddig jelentkezhetnek a középfokú felvételikre a nyolcadikosok

MTI2013. december 5. 11:03

Keddig kell jelentkezniük azoknak az általános iskolai tanulóknak, akik központi írásbeli vizsgát szeretnének tenni; a kérelmet abba a középiskolába kell benyújtani, ahol a vizsgát le kívánják tenni - hívta fel a figyelmet az Oktatási Hivatal.

A hivatal csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett arra, hogy a középfokú iskolák már korábban közzétették felvételi tájékoztatójukat, amelyekben meghatározták, milyen osztályokat indítanak a 2014/2015. tanévben. Megjelölték azt is, hogy - az adott jogszabályi keretek között - milyen felvételi eljárással veszik majd fel a hozzájuk jelentkező tanulókat, és ennek keretében közölték azt is, ha a jelentkezőknek központi írásbeli vizsgát kell tenniük.

Az iskolák több mint fele egyáltalán nem tart majd felvételi vizsgát, hanem az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján rangsorolja és veszi fel a tanulókat. Mintegy 490 középiskola írta elő, hogy a hozzájuk jelentkező - 6. vagy 8. osztályos - tanulók előzetesen vegyenek részt a központi írásbeliken. Ha tehát egy tanuló úgy tervezi, hogy majd februárban ilyen iskolába is beadja felvételi jelentkezését, részt kell vennie a központi írásbeli vizsgákon.

A diákoknak december 10-ig az oktatas.hu honlapról letölthető "TANULÓI JELENTKEZÉSI LAP" benyújtásával kell jelentkezniük az írásbeli vizsgára. Ez a lap csak az írásbeli vizsgára vonatkozik, nem tévesztendő össze a felvételi eljárásban használatos jelentkezési lappal, amelyet a középfokú iskolákba való jelentkezésre kell majd használni - hívták fel a figyelmet.

Ezt a jelentkezési lapot abba a vizsgát meghirdető középiskolába kell benyújtani, ahol a központi írásbeli vizsgát a diák meg kívánja írni. A tanuló maga dönti el, melyik vizsgaszervező intézménybe nyújtja be a jelentkezési lapját, függetlenül attól, hogy a későbbiekben a felvételi eljárás keretében melyik középfokú intézménybe kíván majd jelentkezni, és milyen jelentkezési sorrendet jelöl meg. A központi írásbeli vizsgát szervező iskola minden hozzá forduló tanuló jelentkezését köteles fogadni. Egy tanuló csak egy intézménybe jelentkezhet írásbeli vizsgára - jelezték.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A központi írásbeli eredményéről a vizsgát szervező középfokú iskola 2014. február 6-ig közvetlenül tájékoztatja a vizsgázókat. A felvételivel és ezen belül a központi írásbelivel kapcsolatos minden információ megtalálható az Oktatási Hivatal honlapján a Köznevelés/Középfokú felvételi eljárás cím alatt. Itt megtalálhatók a különböző iskolatípusoknak megfelelően az írásbeli vizsgát szervező intézmények listái, és letölthetők az írásbeli vizsgákra való jelentkezési lapok is.

Címkék:
karrier, iskola, középiskola,