Sok iskolát a szülőknek kell kifesteni, felújítani

Pénzcentrum2013. június 25. 09:46

A legtöbb esetben a szülők állják a nyári karbantartási, felújítási, átalakítási munkálatok költségeit az állami fenntartású és üzemeltetésű iskolákban − számolt be több iskolatitkár a Napi Gazdaságnak. Egy vidéki intézményben például az egyik osztálytermet a szünetben "tornaszobává" alakítják, amelynek összköltsége 300 ezer forint.

Egy vidéki intézményben például az egyik osztálytermet a szünetben "tornaszobává" alakítják, amelynek összköltsége 300 ezer forint.Ezt a diákönkormányzat és a szülői munkaközösség "dobja össze". Spórolni lehet, ha a − tervek szerint − a szakértői véleményt az egyik pedagógus férje ingyen adja, illetve az építési munkálatokat a közeli szakiskola diákjai végzik nyári gyakorlaton. Főfalat nem érint a bontás, így az illetékes tankerületi igazgatóságot nem kell megkeresni.

Hivatalosan a költségeket − az üzemeltetőtől függően − vagy az önkormányzatoknak, vagy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) kellene állnia, pénzt azonban eddig nem kaptak sehonnan. Egy másik iskolában az ebédlőt festik ki a szülők. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke megerősítette, csak a legszükségszerűbb feladatokat fedezi a fenntartó, a rutinfeladatokat a szülők fizetik.

A 3000 főnél kevesebb lakosú településeken a tulajdonosi jogokat az önkormányzatok gyakorolják, a fenntartói és az üzemeltetői feladatokat a Klik látja el, kivéve az 50 ezer forint feletti beruházásokét − magyarázta a törvényi hátteret Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Egy mosdócsere beruházásnak minősül, a szifon megjavítása csak "üzemeltetési probléma". A 3000 fő feletti városok esetében a helyi önkormányzat felelős az üzemeltetésért, így minden tankerületben külön-külön kell meghatározni a munka jellegét, amelyet a Klik vezetése hagyhat jóvá.

Az általános iskolák és óvodák többsége egyébként jó állapotban van, miután a regionális programok keretében csaknem 35 milliárd forintot fordítottak régiónként ilyen célokra. A gimnáziumok, szakiskolák és szakképző iskolák felújítására az elmúlt 8 évben viszont nem jelent meg pályázati kiírás, kivéve a térségi integrált szakképző központokéit (tiszk).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Klik a 2013-as költségvetési törvény szerint az idei összes kiadási előirányzatából dologi kiadásokra 56,2 milliárd forintot fordíthat, amelyben szerepelnek a karbantartási és állagmegóvási összegek is − tudtuk meg a központtól. A nyári felújításokat is tartalmazó karbantartási és állagmegóvási éves keretösszegeket a központ tankerületenként, intézményre tervezve, a 2012-es beszámolók alapján állapítja meg. A tankerületek ebből a keretösszegből önállóan gazdálkodnak

Címkék:
karrier, iskola, klik,