Országszerte ballagnak a diákok, megkezdődnek az írásbeli érettségik

Pénzcentrum2013. május 3. 10:40

Ezen a hétvégén már országszerte ballagnak a végzős középiskolások, és pénteken megkezdődnek a nemzetiségi nyelv és irodalom, valamint a nemzetiségi nyelv írásbelikkel az idei érettségi vizsgák.

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom és a nemzetiségi vizsgákkal megkezdődnek az idei írásbeli vizsgák. Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint középszinten horvát nyelv és irodalomból egy vizsgahelyszínen 4, német nemzetiségi nyelvből 5 vizsgahelyszínen 57, német nemzetiségi nyelv és irodalomból 7 vizsgahelyszínen 165, román nyelv és irodalomból egy vizsgahelyszínen 27, szerb nyelv és irodalomból egy vizsgahelyszínen 36, szlovák nyelv és irodalomból 2 vizsgahelyszínen 9, szlovén nemzetiségi nyelvből 2 vizsgahelyszínen 6 vizsgázó tesz írásbeli érettségi vizsgát.

Emelt szinten horvát nyelv és irodalomból 2 vizsgahelyszínen 37, német nemzetiségi nyelv és irodalomból 5 vizsgahelyszínen 195, szlovák nyelv és irodalomból 2 vizsgahelyszínen 10, míg román nyelv és irodalomból egy tanuló tesz írásbeli érettségi vizsgát.

Nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgatárgyból az írásbeli vizsga középszinten 240 percig tart. A vizsgázók két feladatlapot oldanak meg.

Emelt szinten az írásbeli vizsga egy nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja. A vizsga ideje 240 perc.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nemzetiségi nyelv vizsgatárgyból középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész, az olvasott szöveg értése 60 perc időtartamú, a második rész, a nyelvhelyesség feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő 15 perces szünet után a 30 perces hallott szöveg értése rész következik, majd végül az íráskészség 60 perc időtartamú feladatsora.

Az írásbeli vizsga során 117 pont érhető el. Az írásbelik hétfőn a magyar vizsgákkal folytatódnak.

Címkék:
karrier, iskola, érettségi,