Mikor utalják az első 13. havi nyugdíjat? Itt a folyósítás pontos dátuma

Pénzcentrum2021. január 3. 09:03

2021-ben elkezdik visszaépíteni a 13. havi nyugdíjakat itthon. Idén plusz egy heti nyugdíj jár az érintetteknek. De mikor is jön pontosan ez a plusz egy heti juttatás? Mutatjuk a konkrét dátumot.

Mint arról beszámoltunk, 2021-ben fokozatosan elkezdik visszaépíteni a 13. havi nyugdíj intézményét Magyarországon. A fokozatosság azt jelenti, az egy teljes havi juttatás 2024-től jár majd a nyugdíjasoknak, addig is 2021-ben a nyugellátások januári összegének 25 százaléka, 2022-ben az 50 százaléka, 2023-ban pedig a 75 százaléka illeti meg őket.

Az ellátásra összesen 2 millió 560 ezer ember jogosult. A kérdés már csak az, hogy mikor is jön idén az első plusz juttatás? Nos, a válasz egyszerű: februárban. Azaz egészen pontosan (az utalás időpontja és a postai kézbesítés konkrét dátuma egymástól eltérő lehet - erről alább írunk részletesen):

a 2021. február havi nyugdíj utalási időpontja 2021. február 11. (csütörtök)

Ha a nyugdíjatpostai úton kérte az ellátásra jogosult, akkor az ún. postai kifizetési naptárban meghatározott napon kapja kézhez. A nyugdíj kifizetési naptárat a Magyar Posta Zrt. juttatja el mindenkinek még a tárgyévet megelőző év novemberében. A nyugdíjak kifizetése postai kézbesítés esetén készpénzben történik, a címzett lakóhelyén, összeghatártól függetlenül.

Amennyiben bankszámlára kérte a nyugdíjas a kifizetést, az az alábbi időpontokban fog megtörténni, azonban a Magyar Államkincstár közlése szerint a jóváírás az utalás napját követő munkanapon történik meg. Ha érdekel, hogy 2021 többi hónapjában mikor folyósítják a nyugdíjakat, akkor olvasd el a részletes határidőkről szóló cikkünket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mikor jön 2021-ben a családi pótlék?

Az év első hónapjában nem érkezik családi pótlék, hiszen a december havit (ami januárban esedékes), már a karácsony előtti napokban kiküldték. A 2021 január havi családi pótlék utalásának időpontja: 2021. február 1. (hétfő). Ha érdekel, hogy 2021 többi hónapjában pontosan mikor érkezik a családi pótlék, akkor olvasd el alábbi cikkünket:

Címkék:
nyugdij, családi pótlék, nyugellátás, 13. havi nyugdíj, nyugdíjasok, nyugdíjak, nyugdíj folyósítás, nyugdíjutalás,