Itt a friss rendelet: így változik a nyugdíjszámítás, ennek rengeteg nyugdíjas fog örülni

Pénzcentrum2024. március 29. 11:25

A Magyar Közlöny március 28-i számában megjelent a rendelet a friss valorizációs szorzószámokkal. Ez azért fontos, mert akinek 2024-ben állapítják meg (vagy már megállapították ideiglenesen) a nyugdíját, a szorzó alapján tudhatja meg a pontos összeget. A valorizálás ugyanis annyit jelent, hogy a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért kereseteket, jövedelmeket az országos nettó átlagkereset éves emelkedése alapján a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez igazítják. A 2024. évi nyugdíjazásnál a megelőző időszak kereseteit a 2023. évi szintre kell valorizálni, az országos nettóátlagkereset-növekedés mértéke alapján. Technikailag a 2024. évben induló nyugellátások esetén az 1988–2022. közötti kereseteket valorizálják.

Megjelent a kormány 64/2024. (III. 28.) kormányrendelete a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet módosításáról. A módosítás értelmében a 2. számú melléklet helyébe az 1. melléklet lép. Az 1. melléklet tárgya pedig a keresetek, jövedelmek beszámítása során alkalmazandó valorizációs szorzószámok 2024. január 1-je és december 31-e közötti kezdő időponttól megállapításra kerülő nyugellátások esetén. A rendelet március 31-től hatályos.

A 2024. évi valorizációs szorzók, nyugdíjszámítás

A nyugdíjszámítás során jelenleg hatályos módszer szerint az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazás kezdő időpontjáig elért (kifizetett) nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereseteket, jövedelmeket kell figyelembe venni. Mivel egy ilyen régen szerzett kereset nominálisan irreálisan alacsony lenne - gondoljunk arra, számszerűen mennyi volt az átlagkereset a 90-es években - hozzá kell igazítani a mai keresetek értékéhez. Erre való a valorizáció.

A kormány általában március végén, április elején szokta kihirdetni az adott évben érvényes valorizációs szorzókat. 2024-ben ez március 28-án történt meg. Fontos, hogy az utólag meghatározott valorizációs szorzók azokra is érvényesek, akiknek már megállapításra került a nyugdíja ebben az évben, vagyis 2024. januárjától március végéig. Számukra a nyugdíj-megállapító intézmény nyugdíjelőleget határozott meg és a szorzók kihirdetése után számítják a pontos összegeket, mely visszamenőleg is járni fog.

Mutatjuk a keresetek, jövedelmek beszámítása során alkalmazandó valorizációs szorzószámokat 2024. január 1-je és december 31-e közötti kezdő időponttól megállapításra kerülő nyugellátások esetén:

Címkék:
nyugdij, kormány, nyugdíjas, magyarország, keresetek, idős, idősek, rendelet, módosítás, nyugdíjak, valorizáció, nyugdíjtörvény, nyugdíjszámítás, 2024,