Figyelem! Változtak a nyugdíjszámítás szabályai, sokakat érhet csúnya meglepetés

Pénzcentrum2024. február 9. 09:15

Idéntől módosultak a nyugdíjelőlegre, nyugdíjmegállapítási határidőkre és nyugdíjigénylésre vonatkozó szabályok, a számításhoz szükséges valorizációs szorzók ugyanakkor április elejéig jelennek meg.

Idén január 1-jétől módosultak a nyugdíjelőlegre, nyugdíjmegállapítási határidőkre és nyugdíjigénylésre vonatkozó szabályok - figyelmeztet a Metropol. 

Eszerint a nyugdíjszámításhoz szükséges idei valorizációs szorzókat a 2023 január és december közötti átlagkereset-növekedés határozza meg. A tavaly érvényes valorizációs szorzó 17,5 százalék volt, az idei várhatóan 13,9 százalékos mértékű lehet.

Idén 3,6 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, ami előrevetíti az infláció folyamatosan csökkenését is. Novemberben, ha az előrejelzések szerint alakulnak a gazdasági mutatók, nyugdíjprémiumot fizetnek. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése előreláthatólag március elején jelenik meg.

Azok a nyugdíjra jogosultak, akik a nyugdíjszorzók megjelenése előtt igénylik ellátásukat, nyugdíjelőlegben részesülnek, hogy a megélhetésük biztosított legyen - írja a lap. A gyakorlat szerint a nyugdíjelőleg általában a véglegesen megállapított nyugdíj összegének 75-80 százalékát jelenti. Az eddigi szabályok szerint a végleges összegű nyugdíjak megállapításának határideje április 15. volt. Az új rendelet szerint a végleges nyugdíjakat a nyugdíjszorzók megjelenésétől számított 15 napon belül kell megállapítani.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tavaly még határozatban értesült a friss nyugdíjas a nyugdíjelőleg megállapításáról, idén januártól erről végzést kap. Fontos, hogy a végzésben megállapított nyugdíjelőleggel kapcsolatban jogorvoslatnak van helye: ha a nyugdíjas nem ért egyet a megállapított nyugdíjelőleg összegével, a végzés kézhezvételétől számított 30 napon belül keresetlevelet nyújthat be.

Változott idén januártól a nyugdíjigények elbírálására nyitva álló határidő. Ha valaki a nyugdíját 2024. január 1. és december 31. közé eső kezdőnappal kéri megállapítani, akkor a nettó életpálya átlagkeresetét a 2024-ben alkalmazandó valorizációs szorzókkal kell kiszámítani.

Címkék:
nyugdíjas, szabályozás, január, szabályok, megélhetés, nyugdíjszámítás,