Nyugdíj utalás 2024 január: négy hét múlva érkezik az újabb utalás, már emelt összegben

Pénzcentrum2023. december 15. 07:14

Decemberben 2023-ban is már hó elején megérkeztek a nyugdíjak, mely könyebbséget jelenthet a karácsonyi vásárlásokhoz, viszont azt is eredményezi, hogy a decemberi és januári utalás között csaknem 6 hét telik el. Ez sok idősnek okozhat kellemetlenséget. Mutatjuk, mikorra várható januárban a nyugdíj utalás. A 2024. évi nyugdíjemelést követően januárban már emelt nyugdíjösszeg érkezik majd az időseknek.

A nyugdíjak és a nyugdíjakkal azonos módon utalandó ellátások folyósítása a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság feladata. Az ellátások folyósítása mindig a tárgyhónapban történik. Az ellátásokat havonta, forintban utalják. Az ellátás készpénzben történő kézbesítése postai úton a Magyar Posta Zrt. közreműködésével, a jogosult által megadott címre történik. A bankszámlára utalás a jogosult által megjelölt belföldi pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett olyan fizetési számlára (bankszámlára) történhet, amely felett a jogosultnak vagy törvényes képviselőjének rendelkezési joga van az Államkincstár honlapja szerint.

Amennyiben a nyugdíjasok postai kifizetést kértek, akkor az ellátások kézbesítésének ütemezését az adott hónapon belül a Magyar Posta Zrt. végzi el. A Posta az ellátásban részesülő személyeket a kézbesítési napokról rendszerint előző év november hónapban ún. Nyugdíjkifizetési naptár formájában tájékoztatja.

Nyugdíj utalás 2024. január - Mikor utalják a januári nyugdíjat 2024-ben?

Várhatóan 2024-ben is a hónap 12. munkanapjához legközelebb eső, azt megelőző munkanap a nyugdíj utalásának a napja, amely januárban éppen 12-re, péntekre esik. Így ezen a napon várható a nyugdíjak utalása.

Nyugdíjemelés 2024. január

A Magyar Közlönyben 2023. december 1-jén megjelent rendelet szerint a nyugdíjemelés mértéke 2024. januárban 6 százalékos lesz. Így már biztos, milyen összeggel számolhatnak a jogosultak jövőre. A Pénzcentrum 2024. januári nyugdíj kalkulátorával egyszerűen kiszámolható, mennyi lesz jövőre emelt nyugdíj összege, illetve mekkora lesz a 13. havi nyugdíj összege.

Ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan mekkora összeg várható 2024. januárban a 6 százalékos emelést követően, nincs más teendőnk, mint beírni a Pénzcentrum nyugdíjemelés kalkulátorába a 2023. december havi nyugdíj összegét és a Kalkuláció gombra kattintani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mikor lesz nyugdíj utalás 2024-ben?

Már megjelentek a hivatalos nyugdíjfolyósítási dátumok, melyeket a Magyar Államkincstár tett közzé. Ez alapján jövőre három hónapban érkezik majd korábban a nyugdíj azoknak, akik bankszámlára kérték az összeget. Kiemeltük a rendkívüli hónapokat:

  • január 12. (péntek)
  • február 12. (hétfő) + 13. havi nyugdíj
  • március 12. (kedd)
  • április 12. (péntek)
  • május 10. (péntek)
  • június 12. (szerda)
  • július 12. (péntek)
  • augusztus 12. (hétfő)
  • szeptember 12. (csütörtök)
  • október 11. (péntek)
  • november 12. (kedd) (az esetleges novemberi nyugdíjkorrekcióval, januárig visszamenőleg)
  • december 3. (kedd)

Azok, aki postán kapják a nyugdíjat, jövőre is a Magyar Posta által kiadott kézbesítési naptárban megjelölt napon számíthatnak a nyugdíj érkezésére. A naptárakat novemberben küldte ki a posta.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, posta, nyugdíjemelés, államkincstár, utalás, nyugdíjrendszer, péntek, január,