Átverés volt a nyugdíjemelés? Így spórolt 60 milliárdot az állam az időseken

Pénzcentrum2023. december 5. 10:15

Már hivatalos a 6 százalékos januári nyugdíjemelés, azonban Farkas András nyugdíjszakértő szerint a nyugdíjak reálértékének megőrzése több sebből vérzik. Ilyen, hogy a nyugdíjemelés mindig a becsült infláció alapján történik, utólagos korrekció szintjén.

A Pénzcentrum is beszámolt arról, hogy 6 százalékos lesz januárban a nyugdíjemelés, ha pedig évközben látszik, hogy az infláció nagyobb lesz, akkor novemberben visszamenőleges korrekciót kell végrehajtania az államnak. A szeretlekmagyarorszag.hu erről kérdezte most Farkas András nyugdíjszakértőt, aki szerint a nyugdíjak reálértékének megőrzése több sebből vérzik.

Ilyen a fenti állítás is, miszerint a nyugdíjemelés mindig becsült infláció alapján történik, utólagos korrigálással. Az idei novemberi 3,1 százalékos korrekció például a 18,5 százalékra becsült nyugdíjasinfláció alapján történhetett, de arról nincs információ, hogy mennyi a tényleges infláció. Ez majd csak februárban fogja közölni a KSH.

A lap arra is rákérdezett, hogy az elmúlt két évben volt-e inflációkövető emelés. Erra Farkas András azt mondta, hogy a 2022-es emelés körülbelül fél százalékkal maradt el a tényleges nyugdíjas inflációtól. Az idei emelés pedig 1,2 százalékkal multa alul a 2022-es tény adatokat. A szakértő kiemelte, hogy amikor ez történik, azt rendre nehezményezik a nyugdíjas szervezetek, hiszen bár ezek a különbségek kicsinek tűnnek, de 2023-ben 1 százalékpont nyugdíjemelés 55 milliárd forintba került.

Azaz, ha 2022-ben beragadt 1,2 százalék nyugdíjemelés, akkor 60 milliárd forintos tétel az, amit nem fizettek ki utólag, az idén.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján a 2024-es évben a nyugdíjak 6 százalékos emelését tervezik, összhangban a kormány inflációs előrejelzésével.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 2024. január 1-jét megelőző időponttól kezdve többek között az öregségi nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat, szülői nyugdíjat, árvaellátást és baleseti hozzátartozói nyugellátást is 6 százalékkal kell növelni. A rendelet hatálya kiterjed továbbá a mezőgazdasági szövetkezeti és szakszövetkezeti járadékokra, korhatár előtti ellátásra, szolgálati járandóságokra és egy sor más ellátásra is.

A rendelet szerint a 2024. januárban esedékes ellátásokat már az emelt összegekben kell folyósítani a jogosultaknak. Amennyiben egy személy részére egyszerre több olyan ellátást folyósítanak, melyeket e rendelet alapján kell emelni, úgy az ellátásokat külön-külön kell növelni. Az új jogszabály értelmében a saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj, illetve baleseti özvegyi nyugdíj együttesen legfeljebb havi 147 270 forintig folyósítható 2024. január 1-jétől.

A rendelet továbbá kimondja, hogy 2024. január 1-jétől a saját jogú nyugellátásra nem jogosultak számára folyósítható időskorúak járadékának havi összege az eddigi 32 785 – 52 045 forintról 34 755 - 55 170 forintra emelkedik. Ez a változás is része annak a törekvésnek, hogy a kormány inflációs előrejelzéseinek megfelelően igazodjanak a nyugdíjak és egyéb ellátások összegei.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, nyugdíjemelés, infláció, nyugdíjrendszer, emelés, nyugdíjak, infláció mértéke,