Hivatalos! Januárban újabb nyugdíjemelés jön: kijött egy friss rendelet, itt vannak a részletek

Pénzcentrum2023. december 2. 18:59

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint 2024 januárjában 6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján a 2024-es évben a nyugdíjak 6 százalékos emelését tervezik, összhangban a kormány inflációs előrejelzésével.

Az 524/2023. (XII. 1.) Korm. rendelet, melyet péntek este hirdettek ki, kimondja, hogy 2024. január 1-jét megelőző időponttól kezdve többek között az öregségi nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat, szülői nyugdíjat, árvaellátást és baleseti hozzátartozói nyugellátást is 6 százalékkal kell növelni. A rendelet hatálya kiterjed továbbá a mezőgazdasági szövetkezeti és szakszövetkezeti járadékokra, korhatár előtti ellátásra, szolgálati járandóságokra és egy sor más ellátásra is.

A rendelet szerint a 2024. januárban esedékes ellátásokat már az emelt összegekben kell folyósítani a jogosultaknak. Amennyiben egy személy részére egyszerre több olyan ellátást folyósítanak, melyeket e rendelet alapján kell emelni, úgy az ellátásokat külön-külön kell növelni. Az új jogszabály értelmében a saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj, illetve baleseti özvegyi nyugdíj együttesen legfeljebb havi 147 270 forintig folyósítható 2024. január 1-jétől.

A rendelet továbbá kimondja, hogy 2024. január 1-jétől a saját jogú nyugellátásra nem jogosultak számára folyósítható időskorúak járadékának havi összege az eddigi 32 785 – 52 045 forintról 34 755 - 55 170 forintra emelkedik. Ez a változás is része annak a törekvésnek, hogy a kormány inflációs előrejelzéseinek megfelelően igazodjanak a nyugdíjak és egyéb ellátások összegei.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, nyugdíjemelés, nyugdíjrendszer, január, rendelet, kormányrendelet, nyugdíjak, nyugdíj-kiegészítés,