Ezt egyetlen magyar sem teszi zsebre az év végéig: komoly sarc marad még a pénztárcáikon

Pénzcentrum2023. szeptember 25. 09:27

Október helyett már csak november-decemberre várja a kormány az egy számjegyű inflációt, melynek az éves mértéke 18,1 százalékos lehet – írja az azenpenzem.hu. A nyugdíjas infláció azonban még ennél is magasabb lehet, így a novemberi nyugdíjkiegészítés mértéke 200 milliárd forint lesz.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Közgazdász-vándorgyűlésen beszélt arról, hogy novemberben a kormány 200 milliárd forintot fog kifizetni a nyugdíjasoknak. A miniszter azt is elárulta, hogy a kormány várakozásai szerint ennek a pénznek a jelentős részét azonnal el is költik majd, így a számításaik szerint bő 50 milliárd forint vissza fog folyni az államkasszába.

Azt azonban továbbra sem tudni, hogy az emelés mértéke mekkora lesz pontosan. A portál számításai szerint attól függően, hogy a 200 milliárd forint alulról vagy felülről kerekített szám, a korrekció mértéke 3,5 vagy 3,7 százalék lehet majd.

Nagy Márton miniszter egyébként arról is beszélt, hogy a kormány októberre 10,5 százalékos inflációt vár, novemberre pedig 9,5 százalékost. Az év utolsó hónapjában még mindig magas, 8 százalékos lehet majd a pénzromlás mértéke.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjemelés, infláció, nyugdíjkorrekció, nagy márton, gazdaságfejlesztési minisztérium,