Valamit nagyon elszámoltak: akár 3,5%-os nyugdíjemelést is kaphatnak a magyar idősek

Világgazdaság2023. augusztus 29. 10:14

A napokban terjedt el, hogy 2,5 százalékos nyugdíjkorrekció jöhet novemberben, azonban a VG-nek nyilatkozó szakértő szerint ez a számítás hibás: ennél jóval magasabb is lehet a nyugdíjasoknak járó kiegészítés. Süle-Szigeti Bulcsú a Bankmonitor nyugdíjszakértője szerint akár 3,5 százalékos nyugdíjkorrekcióról is dönthet a kormány.

Az eredeti számítás Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szombati beszámolóján alapult, ami a Tranziton hangzott el. Az alapján nagyjából 17,5 százalékos éves inflációt vetítettek előre, amely alapján 2,5 százalékos emelés és visszamenőleg 11 havi egyösszegű korrekció is járna a jogosultaknak. Süle-Szigeti Bulcsú azonban rámutatott, hogy a nyugdíjkorrekcióhoz nem az éves átlagos inflációt, hanem az éves átlagos nyugdíjas inflációt veszik figyelembe (de azt is csak akkor, ha a nyugdíjas infláció a magasabb szám).

Az év első 7 hónapjában 24,2 százalék volt az átlagos nyugdíjas infláció, miközben az általános infláció "csak" 22,8 százalék. A szakértő ezért úgy kalkulál, hogy az éves nyugdíjas infláció 18-18,5 százalék lehet 2023-ban, vagyis a nyugdíjkorrekció mértéke elérheti a 3-3,5 százalékot.

A jelenlegi, 209 901 forintos átlagnyugdíjra vetítve átlagosan havi 6300–7300 forint emelés érkezhet novemberre és decemberre, illetve visszamenőleg 10 + 1 (13. havi nyugdíj) hónapra egy összegben összesen 70-80 ezer forintra is számíthatnak a nyugdíjasok, amit szintén novemberben kapnak majd kézhez.

 

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, nyugdíjemelés, infláció, idős, idősek, emelés, szakértő, nyugdíjkorrekció,