Érik a nyugdíjkatasztrófa: az utolsó pillanatban vagyunk, tényleg ez a megoldás?

Pénzcentrum2023. június 9. 17:31

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, azonban ez az egyik alapja a tudatos és eredményes öngondoskodásnak, sőt, akár a nyugdíjas évekre való felkészülésnek is. Nem, nem tartalékképzésre és takarékoskodásra gondolunk – még ezeket is megelőzi egy rendkívül fontos lépés, ami nélkül azonban minden tudatosság és öngondoskodás elképzelhetetlen. Ez a pénzügyi edukáció. De ez a fajta tudásátadás manapság mégis kinek a feladata? 

Ki ne szeretne olyan anyagi biztonságot előteremteni magának, amellyel a nyugdíjas évek során sem kell hónapról hónapra élni, esetleg a gyerekektől vagy unokáktól rendszeresen kölcsönkérni? Ahhoz azonban, hogy ez megvalósuljon, nélkülözhetetlen lerakni és kialakítani az olyan alapokat, mint a megfelelő pénzügyi edukáció. Azonban ez kinek a feladata? A magyar lakosság 55%-a szerint elsősorban a szülők és a nagyszülők kezében van a felelősség, hogy a fiatalok pénzügyi tudását megalapozzák és terelgessék őket a tudatos jövő felé vezető úton – derül ki OTP Nyugdíjpénztár megbízásából készített felmérésből.

Tízből ketten gondolják úgy, hogy az ilyen jellegű tudásátadás az iskola és a tanárok feladata, minden tizedik ember pedig a munkahelyet tartja felelősnek. Mindössze a lakosság 6%-a vélekedik úgy, hogy elsősorban a pénzügyi intézményeknek kellene nevelnie a fiatalokat ebben a kérdésben. A visszajelzések alapján a baráti kör az utolsó helyen szerepel, csupán 1% tartja őket a legfontosabb tanítóknak anyagi ügyekben.

A felmérésből az is kiderült, hogy ahogyan a pénzügyi edukációt, úgy a nyugdíjas évekre való felkészülést sem lehet elég korán kezdeni. A többség szerint már 20-30 évesen szükséges a nyugdíjas évekre való felkészülés (41%), a lakosság harmada 30-40 éves kor közé, míg 40-50 éves kor közé 13% teszi az ideális időpontot. 50 év felett kezdődő takarékoskodást mindössze 5% említett.

A fiatal, 18-39 éves korosztály ezt a kérdést valamelyest máshogy látja: körükben az átlaghoz képest alacsonyabb arányban vannak azok, akik a felkészülést már a 20-30-as életkorban szükségesnek tartják, ők inkább később, a 30-40-es éveikben tartják ezt aktuálisnak.

Úgy tűnik, időről-időre egyre többen látják be, hogy a hosszú távú anyagi biztonsághoz elengedhetetlen a minél korábban megkezdett tudatos takarékoskodás

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 – mondta Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. „

Az önkéntes nyugdíjpénztár pedig egy kényelmes és biztonságos módja annak, hogy akár már ma elkezdjünk gyűjtögetni és kiegészítést félretenni a nyugdíjas éveinkre, hogy ne csak az állami juttatásunkra tudjunk majd támaszkodni. Ráadásul a különböző befektetési portfólióknak köszönhetően akár nagyobb összegeket is gyűjthetünk kockázatvállalásunktól függően

– tette hozzá. A portfóliók átjárhatók, vagyis azt, hogy nyugdíjmegtakarítását ki melyikben tartja, a saját döntése. A különböző portfóliók között tetszőleges időpontban és gyakorisággal lehet váltani, ugyanakkor érdemes felmérni, melyik opció áll legközelebb az aktuális kockázatviselési hajlandósághoz.

Címkék:
nyugdíjas, otp, nyugdíjemelés, nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, tudatos, lakosság, edukáció,