Ezt jó, ha tudod a nyugdíjadról: így rövidebb lesz a szolgálati időd

Pénzcentrum2023. április 19. 18:31

Módosult a Munka Törvénykönyve 2023. január elsejétől az Országgyűlés által még tavaly megszavazott az “Egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról” című törvényjavaslat alapján. Új szabadságfajta is megjelent, melyek hatással lesznek a nyugdíjalapot képező szolgálati időre. 

A Munka Törvénykönyve új szabadságtípusokat is bevezet, hogy Magyarország jobban igazodjon az uniós irányelvekhez: bevezetik a szülői szabadságot évi 44 munkanapban, ami a gyermek 3 éves koráig jár mindkét szülőnek (legalább 1 éve fennálló munkaviszony esetén – ilyenkor a távolléti díj 10%-a jár), emellett az apasági szabadság időtartama 10 napra nő (legfeljebb 2 részletben vehető ki, az első 5 napra teljes bér, a második 5 napra a távolléti díj 40%-a jár). Szintén új szabadság a gondozói szabadság évi 5 munkanapig, amikor a munkavállaló vele együtt élő beteg társát, beteg hozzátartozóját ápolhatja (erre az időszakra nem jár díjazás). Az új szabadságokra jár a felmondási védelmi idő is.

A szülői szabadság, mint a munkavállalót megillető szabadság biztosítási időnek, tehát szolgálati időnek is minősül, ám a gondozói szabadság nem szolgálati idő - írja az ado.hu.

Címkék:
nyugdij, szabadság, munka törvénykönyve, idő,