Nyugdíjemelés 2023! Itt a kalkulátor: pontosan ennyi pénzt kapnak a magyar nyugdíjasok januárban

Pénzcentrum2022. december 14. 11:01

Bejelentették a 2023. évi nyugdíjemelés mértékét, mely jövőre 15 százalék lesz. Ezt Orbán Vikotr miniszterelnök közölte a közösségi médiában. A rendkívüli nyugdíjemelések miatt már nehéz lehet követni, kinek mekkora összeg járhat jövőre, ezért a Pénzcentrum készített egy 2023. évi nyugdíjkalkulátort. Ezzel bárki kiszámíthatja, mekkora lesz a nyugdíjemelés összege, milyen összegű nyugdíj érkezik januárban, és a 13. havi nyugdíjjal együtt milyen összegre lehet számítani februárban. Ehhez elég a decemberi nyugdíj összegét beírni.

Kiderült, milyen mértékű lesz jövőre a magyar öregségi nyugdíjak - és számos más járandóság - 2023-i évi emelése: 15 százalékos. Jövőre a jogosultak ugyanúgy számíthatnak a 13. havi nyugdíj utalására februárban, a nyugdíjprémium jövője még kérdéses. Ez alapján az átlagos nyugdíj összege 215 ezer forintra emelkedhet jövőre Magyarországon.

Nyugdíjemelés 2023. januárban

A törvény szerint a nyugdíjakat januárban a költségvetési törvényben előrejelzett inflációs mértékkel kell megemelni, ez az érték még nem nyilvános, december 22-e környékén közölheti az MNB. Azt azonban már bejelentették, hogy 2023. január 1-jétől a nyugdíjakat 15 százalékkal emelik. Mennyit is jelent azonban ez az összeg?

Mivel százalékos emelésről van szó, 200 ezer forintos nyugdíjösszeg esetén 30 ezer forintos havi emelésre számíthatnak a jogosultak, 500 ezer forintos, jóval az átlag feletti nyugdíj esetén 75 ezer forintnyi pluszpénz érkezik januártól. Aki azonban kisnyugdíjból él, például 120 ezer forintból, annak 18 ezer forinttal emelkedik csak a járandósága. Pedig a kenyér kilója mindenki számára több mint 800 forintba kerül, míg egy éve a 450-et sem érte el, és 2020-ban még a 400-tól is messze volt.

Azonban a jelenlegi nyugdíjrendszer szerint százalékosan kell emelni a nyugdíjakat, így a kis nyugdíjból élők kisebb összegekre, a luxusnyugdíjasok akár hatszámjegyű emelésre is számíthatnak januártól, a várható infláció mértéke alapján.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2023. évi nyugdíjkalkulátor

A Pénzcentrum kalkulátorával bárki pontosan kiszámíthatja, milyen nyugdíjösszeg érkezik 2023 januárjában és februárjában, csak a 2022. december havi nyugdíj összegét kell megadni hozzá!

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, nyugdíjemelés, drágulás, infláció, nyugdíjrendszer, luxusnyugdíj, kisnyugdíjas, 13. havi nyugdíj, nyugdíjak,