Nyugdíjkorrekció 2022: 10 százalékos emelést szorgalmaznak novemberben

Pénzcentrum2022. szeptember 23. 11:33

A Nyugdíjas Parlament szerint az első nyolchavi infláció tényadataira és az év végéig még várható fogyasztói áremelésre figyelemmel novemberben további 10 százalékos nyugdíjkiegészítésre lenne szükség.

A Nyugdíjas Parlament elnöke, Karácsony Mihály most a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta, szerinte 8-9, esetleg 10 százalékos pótlólagos nyugdíjemelést kellene adnia a kormánynak idén novemberben. A nyugdíjas érdekképviseleti vezető érvelése szerint a törvényi előírás nyomán az emelésnél figyelembe kell venni a január és augusztus közötti inflációt, ami 10,7 százalék volt, illetve a fennmaradó hónapok inflációját, ami akár havi 1,8-2 százalékos emelkedés is lehet - tudósított az ATV.

Így az éves infláció 20 százalékig futhat fel, ami prognózist Virág Barnabás, az MNB elnökhelyettese is megerősítette. Idén eddig 8,9 százalékos volt a kétlépcsős nyugdíjemelés (5, illetve 3,9 százalék). Az inflációkövetést figyelembe véve így a 10 százalékos emelés jogos elvárás - vezette le Karácsony.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, nyugdíjemelés, infláció, emelkedés, emelés, nyugdíjkorrekció,