Színt vallott Havas Henrik: ennyi nyugdíjat kap havonta a legendás tévés

Pénzcentrum2022. szeptember 5. 17:31

Havas Henrik egy interjúban beszélt arról, hogy pontosan tudja: 300 ezer forint feletti nyugdíjával alaposan kilóg felfelé a magyar nyugdíjasok táborából. Megmutatjuk, hol a legmagasabb, illetve legalacsonyabb az időskori járadék.

Több százezer forintos nyugdíjat kap Havas Henrik - derült ki a Best Magazin legfrissebb számából. A rendszerváltás hajnalán feltűnő, és azóta számos televíziós csatornán dolgozó "Tanár úr" elmondta, hogy alaposan kilóg az átlagnyugdíjasok táborából - mármint felfelé.

350 ezer forint a nyugdíjam. Ez nagyon szép nyugdíj, az a baj, hogy a több mint kétmillió nyugdíjasból tavaly mindössze 22 ezer embernek volt csak ennyi. Gondolom, a helyzet idén sem lett jobb

- nyilatkozta Havas, aki ezek szerint alaposan tájékozott abban, hogy Magyarországon jelentős jövedelmi olló van a nyugdíjasok táborában, különösen lakóhely szerint vannak komoly szakadékok.

A KSH adatai szerint az öregségi nyugdíjat kapók ellátásnak átlagos összege országosan 164 102 forint. Az átlag Budapesten (195 983 Ft), Fejér (171 716 Ft) és Pest (170 902 Ft) megyében a legmagasabb, Békés (147 179 Ft), Szabolcs-Szatmár-Bereg (147 093 Ft) és Bács-Kiskun megyékben (146 053 Ft) pedig a legalacsonyabb. Erről a Pénzcentrum is írt korábban, ezt a cikket itt tudod elolvasni:

Az önkéntes pénztárak tapasztalatai szerint egyre többen nyitnak számlát, és kezdenek félretenni idős korukra, hogy nyugdíjukat majd a megtakarításból kiegészítsék. Jelenleg három kifejezetten nyugdíjcélú, államilag támogatott megtakarítás is elérhető Magyarországon: ezek az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), illetve a nyugdíjbiztosítás. Az ilyen megtakarításokkal rendelkezők minden befizetésükre 20% személyi jövedelemadó-visszatérítésben részesülhetnek, melynek maximuma évi 100-150.000 forint.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az önkéntes nyugdíjpénztárakat szabályozó törvény értelmében a pénztártagok a nyugdíjkorhatár tényleges betöltése után kaphatnak „nyugdíjszolgáltatást”, azaz egyösszegű kifizetést, járadékfizetést, illetve ezeknek valamilyen kombinációját. A 2012. után nyitott NYESZ-ekről történő kifizetés ugyancsak abban az esetben adómentes, ha a megtakarító már nyugdíjra jogosult, és a számláját a kifizetést megelőző 10. adóévben, vagy annál régebben nyitotta meg. (Kivételt képez ez alól az az eset, ha az ellátást rokkanttá nyilvánítás alapján folyósítják: ilyenkor a számlanyitástól számított 3 adóév eltelte is elegendő az adómentességhez.)

A nyugdíjbiztosítások esetében meghatározott “biztosítási események” bekövetkeztekor teljesít a biztosító: ez lehet a biztosított halála, legalább 40 százalékos mértékű egészségkárosodása, a saját jogú öregségi nyugdíjra való jogosultságának megszerzése, vagy a szerződés létrejöttekor érvényes öregségi nyugdíjkorhatár betöltése. Tehát a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek helyzetét nem befolyásolja a nyugdíjkorhatár esetleges későbbi emelkedése. Aki például 2022-ben indította el a saját szerződését, 65 éves korában biztosan hozzáférhet majd a megtakarításához, függetlenül attól, hogy időközben változik-e a nyugdíjkorhatár.

(címlapkép: MTI Fotó / Szigetváry Zsolt)

Címkék:
nyugdíjas, tanár, luxusnyugdíj, átlagnyugdíj, havas henrik, celebnyugdíjas, nyugdíjak,