Változhat a nyugdíjemelés számításának menete Magyarországon? Itt a javaslat, sok idős örülhetne

Pénzcentrum2022. június 15. 13:47

Változtatna a nyugdíjemelés kiszámításának módszerén a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa. Mint írták, a mostani elv nem igazságos, a legkisebb nyugdíjakat nagyobb mértékben kellene megemelni. Szerintük a mai módszer alkalmazása konzerválja azt a gyakorlatot, amikor a nyugdíjasok finanszírozzák az állami költségvetés egy részét.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa sürgeti a nyugdíjemelés módszerének megváltoztatását, mértékének a valós éves infláció mértékéhez való igazítását.

A legsürgetőbb problémára a következő megoldást javasolják: a megelőző évi átlagnyugdíj alatti nyugdíjban részesülők a várható inflációs index felett, további havi 3000 forint emelést kapjanak.

Mint a közleményben emlékeztetnek: a NYUSZET már megalakulása óta állást foglalt a nyugdíjemelés gyakorlatának korrekciója mellett.

A nyugdíjak nagysága közötti olló egyre nyílik. A szegénységben élő nyugdíjasok egyre szegényebbek, a magas nyugdíjjal rendelkezők relatíve egyre módosabbak lesznek. Ma mintegy másfél millió nyugdíjas átlag alatti nyugdíjból él. Nőtt a létminimum alatt élő idősek száma, s közben (a járulékplafon eltörlése következtében) szaporodik az egymillió forintnál magasabb nyugdíjjal rendelkezők száma

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- írták, hozzátéve, hogy szerintük a nyugdíjemelés mai módszerének alkalmazása konzerválja azt a gyakorlatot, amikor a nyugdíjasok finanszírozzák az állami költségvetés egy részét. Ez különösen nehéz helyzetet teremt a létminimumon és az alig felette élő nyugdíjasoknak. Az éves inflációt rendre alultervezve ez az állapot állandósult - írták.

A nyugdíjasok szenvedik meg legjobban az egészségügyi és a szociális ellátás ellehetetlenülését. Ennek - és különösen a pandémia időszaka alatt előálló szűk egészségügyi lehetőségeknek, valamint a sokszor az elemi létfeltételek kielégítéséhez is kevésnek bizonyuló nyugellátásnak - következtében állhat elő, hogy évente több kisvárosnyi idős honfitársunk távozik jóval előbb az élők sorából, mint az – a társadalom általános fejlettsége és az orvostudomány jelenlegi állapota szerint – egyébként bekövetkezne. A látszategyeztetések kora lejárt. A NYUSZET követeli, hogy a nyugdíjasok valódi tagsággal rendelkező szervezetei vehessenek részt az őket érintő intézkedések kidolgozásában

- zárult a közlemény.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, nyugdíjemelés, költségvetés, nyugdíjasok, nyugdíjak, nyuszet, nyugdíjkalkulátor,