Van, aki 1200 forintot sem kap: ennyivel emelkedik a legszegényebb idősek nyugdíja júliusban

Pénzcentrum2022. május 14. 16:33

Már úton van a nyugdíjasok júliusi juttatása, valamint az emelés, és a kiegészítés is. Azonban a júliusi nyugdíj és a kiegészítések pontos összege attól függ, hogy mekkora is a nyugdíj mértéke, ami alapján az emelés összegét kiszámolják. A nyugdíjasok júliusban visszamenőlegesen megkapják a január-június időszakára vonatkozó különbözetet is, tehát egyösszegű nyugdíjkorrekció is érkezik majd. Az egyénenkénti összeg könnyen kiszámolható a Pénzcentrum kalkulátorával is, most megnéztük, mennyi pénzzel számolhat az, akinek a járandósága nem éri el az átlagos nyugdíjat sem.

Évközi nyugdíjemelést hajt végre a kormány a tartósan magas infláció miatt, erről már a rendelet is megjelent a Magyar Közlönyben. Az emelést először hivatalosan Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, tájékoztatása szerint a nyugdíjasok 2022 júliusától 3,9 százalékkal magasabb nyugdíjat kapnak, illetve egyösszegben fog érkezni a nyugdíjkorrekció az első fél évre visszamenően. Fontos, hogy az emelés alapja nem a jelenlegi, hanem az év eleji 5 százalékos emelést megelőző összeg lesz.

A rendeletből kiderült, hogy mivel a 13. havi nyugdíjak után is jár visszamenőleg az emelés összege, 7 havi különbözetet kapnak az idősek júliusban. A nyugdíjak júliustól az inflációs prognózis (8,9%) és a januári nyugdíjemelés (5%) különbözetével, azaz 3,9 százalékkal emelkednek. Emellett a nyugdíjasok júliusban visszamenőlegesen megkapják a január-június időszakára vonatkozó különbözetet is, tehát egyösszegű nyugdíjkorrekció is érkezik majd.

Egy karnyújtásra a gondtalan időskor: találd meg a legjobb nyugdíjpénztári ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátorában!

Ahhoz, hogy egy nyugdíjas pontosan tudja, mekkora összegre számíthat júliustól, a saját nyugdíjának összegét kell alapul vennie. Azt az összeget, amelyet júlistól kap majd, úgy számolhatja ki, ha a januári emelést megelőzően kapott összeget megszorozza 1,089-cel. Az egyösszegű nyugdíjkorrekció összegének kiszámításához pedig pedig a a múlt év végi, emelés előtti nyugdíj összegét kell megszorozni előbb 0,039-cel, majd 7-tel. Ahogy fentebb kifejtettük, bár 6 hónapnyi időtartamra jár a visszamenőleges emelés, a 13. havi nyugdíj miatt azonban 7-tel kell szorozni.

Aki már tudja visszaidézni, vagy visszakeresni, mekkora nyugdíjat kapott az 5 százalékos év eleji emelést megelőzően, az is ki tudja számolni mennyi nyugdíj jár majd neki júliustól. Ehhez a jelenlegi nyugdíjának összegét előbb el kell osztania 1,05-tel, majd megszorozni 1,089-cel. Aki nem szeretne szorozni, osztani, az használhatja a Pénzcentrum kalkulátorát is arra, hogy megtudja, mekkora összegre számíthat júliusban:

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ennyit kapnak a legkisebb nyugdíjból élők

Ahogy minden eddigi emelésre, a júliusi nyugdíjemelésre is igaz, hogy a pontos összege attól függ, mekkora nyugdíjösszeg alapján számítják. Ebből következik, hogy aki alapvetően kevesebbet kap, az kisebb, aki többet kap, az most is nagyobb összegre számíthat. Emiatt is van, hogy a válságok, rekordinfláció fokozottan hátrányosan érinti azokat, akik kevés nyugdíjból élnek. A számításokon való változtatásokra eddig azonban nem érkezett ígéret. 

Annak, akinek egyébként is kevesebb jelenleg a nyugdíja, például a minimális 28 500 forintot folyósítják neki, számára az egyösszegű korrekció 7 410 forint lesz, így júliusban egyszeri 36 969 forintot fog kapni. Ezt követően az emelt nyugdíja pedig 29 559 forint lesz, tehát 1 060 forintos emelésre számíthat.

Loading...

A kevés nyugdíjból élők és az átlag feletti nyugdíjat kapók között az emelések hatására egyre szélesebbre nyílik az olló. Ezt a helyzetet súlyosbítja a jelenlegi inflációs helyzet: a gyorsuló élelmiszerár-emelkedés következtében a nyugdíjas fogyasztói kosárral számolt infláció az év hátralévő időszakában gyorsabban nő az általános inflációnál. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) szerint ezért elengedhetetlen, hogy a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások júliusban 3,9% helyett 5%-kal emelkedjenek.

Címkék:
forint, nyugdíjas, emelés, nyugdíjasok, alapnyugdíj, nyugdíj folyósítás,