Ezen múlhat, mennyit ér a nyugdíjunk: nagyon jól járhat, aki most résen van

Pénzcentrum2022. április 19. 09:31

Az idei valorizációs szorzók 8,7 százalékkal magasabbak, mint a tavalyiak, eközben viszont az infláció is tombol, ezért érdemes jól meggondolni, milyen kezdődátummal vonolunk nyugdíjba - hívta fel a figyelmet a nyugdíjguru.hu oldalon Farkas András nyugdíjszakértő.

A 2022-ben alkalmazandó valorizációs szorzók 8,7 százalékkal magasabbak, mint a 2021-es szorzók voltak, emiatt az idei nyugdíjmegállapítási kezdőnap célszerűbbnek látszik. Így is van ez minden olyan évben, amikor az infláció kezelhető mértékű, vagyis 3-5 százalék között ingadozik. Csakhogy az infláció elszabadulni látszik, éves szinten az MNB legutóbbi előrejelzése már 7,5–9,8% közötti sávra teszi a mértékét, és még nem látszik az alagút vége, az orosz-ukrán háború miatt akár magasabb is lehet a pénzromlás mértéke - figyelmeztet a Farkas András nyugdíjszakértő a nyugdíjguru.hu portálon.

Ez esetben a 2021. év végén megállapított nyugdíjak összegét nem csak a 2022. januári 5 százalékos emelés, hanem a júniusban és novemberben is várható két rendkívüli korrekciós emelés is növelni fogja, ezért a nyugdíjemelés az év során összesen akár 10 százalékos is lehet.

Gondolj a jövőre, és használd ki az állami kedvezményeket! Részletek a Pénzcentrum kalkulátorában!

Emiatt a tavaly megállapított nyugdíj összege meghaladhatja vagy nagyon megközelítheti az idén megállapítandó nyugdíj összegét, annak ellenére is, hogy a nyugdíj alapját képező nettó havi életpálya átlagkereset összegét idén 8,7 százalékkal magasabb valorizációs szorzókkal kell megállapítani.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 2021. december 31-i megállapítási kezdőnap mellett szóló további súlyos érv az is, hogy 2022-ben már teljes havi összegben jár a 13. havi nyugdíj (és az esetleges nyugdíjprémium) azoknak, akiknek tavaly állapították meg a nyugdíját, miközben az idei nyugdíjmegállapítás esetén csak 2023-tól jár a nyugdíjemelés, a 13. havi nyugdíj (és az esetleges nyugdíjprémium) az érintettek számára. A fentiek miatt ebben a rendkívüli évben fennáll a valószínűsége annak, hogy a 2021. december 31-i megállapítási kezdőnap esetén az érintett friss nyugdíjas jobban járhat, mintha 2022. január 1-jétől igényelné a nyugdíját - írja a szakértő. 

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, nyugdíjemelés, infláció, nyugdíjrendszer, december, idősek, emelés,