Ekkora emelésre számíthatnak az idős magyarok: a 13. havi nyugdíj visszaépítése is folytatódik

Pénzcentrum2021. május 6. 10:00

A 2022-es költségvetés tervezetében több olyan információt található, amely bíztatóan hangzika nyugdíjasokra nézve. A kormány büdzsétervében emelésről, a 13. havi nyugdíj visszaépítéséről, sőt még prémiumról is szó van. 

A pénzügyminiszter által beterjesztett büdzséterv 3 százalékos fogyasztói árindexet prognosztizál 2022-re, így három százalékos nyugdíjemelés várható januártól. Az idei évre eredetileg 3 százalékos inflációt állítottak be, de már 3,6 százalékos várható inflációról ír a tervezet, és mint írtuk, eddig példátlan esemény, év közbeni nyugdíjkorrekció következhet, ennek 0,6 százalék lehet a mértéke. Ha úgy számolunk az átlag nyugdíj 2021 első negyedévében 148 ezer forint körül volt és végbemegy az év közbeni 0,6 százalékos korrekció, valamint a 3 százalékos emelés, akkor 2022. januárra 153 ezer forint felett lehet az átlagnyugdíj.

A tervezetben többször említik, hogy jövőre folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése – februárban kétheti plusz nyugdíjat kapnak majd az ellátottak, amire 160,3 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben. A pénzügyminiszter emellett prémiumot ígér az időseknek, Varga Mihály úgy fogalmazott, „minden idős honfitársunk számolhat vele”, 68,5 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben erre a célra.

 

Címkék:
nyugdíjas, nyugdíjemelés, nyugdíjrendszer, átlagnyugdíj, pénzügyminiszter,