Jókora kompenzációt kaphatnak a nyugdíjasok: itt a kormány javaslata

Pénzcentrum2021. április 22. 09:02

A kedden benyújtott költségvetési módosítás szerint a nyugdíjasok év közben kapnak majd kompenzációt. A várhatónál alacsonyabbra belőtt infláció miatt az ellátások idén is kiegészítésre szorulnak.

Kedden nyújtotta be a kormány az idei évi költségvetést módosító javaslatot, amelyben több soron is megváltoztatták a bevételi és kiadási előirányzatokat: a dokumentumátírja a tavaly elfogadott költségvetést. Az eredetileg tervezett 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycélt 7,5 százalékra növelnék arra hivatkozva, hogy a költségvetés elfogadása után a koronavírus-járványnak volt egy második és már egy harmadik hulláma is.

2021 januárjától 3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások. A jelenlegi prognózisok alapján ezt meghaladó, 3,6 százalékos infláció várható 2021 egészében. Az érintettek már év közben kiegészítő ellátás-emelésben részesülnek. Amennyiben ezen értéket is meghaladná a tényleges infláció, úgy a különbözetet – a vonatkozó törvényi rendelkezéseknek megfelelően – a kormány november hónapban januárra visszamenőleg is kifizeti.

- áll a javaslatban. Az mfor.hu szerint ez azt jelenti, hogy a várhatónál alacsonyabbra belőtt infláció miatt a nyugdíjasok idén is kiegészítésre szorulnak.

A javaslat év közbeni kiegészítő emelésről tesz említést. Eddig az volt a metódus, hogy az első nyolchavi nyugdíjas inflációs adat ismeretében döntött a kormány a kiegészítésről, amit novemberben fizettek ki. A mostani törvényjavaslat alapján idén más eljárást választ a kormány.

Címkék:
nyugdij, kormány, infláció, költségvetés, nyugdíjasok,