Okos döntés vagy orbitális kamu: megéri számlára kérni a nyugdíjat?

Pénzcentrum2019. január 16. 05:51

A múlt heti fennakadás sok nyugdíjasnak okozott kellemetlenséget. A Magyar Államkincstár technikai okok miatt nem tudta időben utalni a nyugdíjakat, sokan emiatt csak este, vagy a következő hét elején kapták meg a pénzüket. Bár egyre több magyar nyugdíjas utaltatja a számlára a nyugdíjat, még mindig sokan élnek abban a tévhitben, hogy a készpénzben kapott nyugdíj előnyösebb. Sokakat meggyőzhet a múlt heti malőr, hogy nem érdemes számlára kérni a pénzt, holott még így is számtalan okból jobban jár az, akinek nem a postás hozza a pénzt. Mi most elmondjuk, miért is jobb az átutalásos rendszer a készpénzesnél, majd összesítjük a legnagyobb magyar bankok számláinak költségeit.

Sok nyugdíjast ért meglepetés múlt pénteken, amikor is nem érkezett meg időben a nyugdíj a bankszámlára. Az idősebb korosztály általában hajlamosabb idegenkedni az elektronikus pénzhasználattól, a múlt heti hiba pedig minden bizonnyal nem segít ezen. Az egyik leggyakoribb érv, amely a bankszámlára történő utalás ellen szól, az az, hogy a bankszámlavezetés díja magas. Nos, ez azoknál a nyugdíjasoknál irreleváns, akik eleve rendelkeznek bankszámlával, a nyugdíj mégis a postás által érkezik, hiszen a számlavezetési díjakat nekik ugyanúgy ki kell fizetni. Az a nyugdíjas pedig, akinek nincs bankszámlája, nem is tudja, milyen előnyökről mond le, és milyen kevés pénzt spórol ezzel.

Túl magasak a banki költségek? Olcsó bankszámlához használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Azok, akik nem is rendelkeznek bankszámlával, akár érvelhetnének is így. De megállja-e helyét ez az állítás? A számlavezetésnek valóban van díja, de ne gondoljunk, hogy a készpénznek nincs. Mielőtt rátérnénk a konkrét bankszámladíjakra, nézzük meg, milyen előnyökkel jár, ha van bankszámlánk és a nyugdíjat is arra kérjük.

  • Biztonság: a bankszámlán tartott pénz sokkal nagyobb biztonságérzetet ad ahelyett, hogy a párnacihában vagy a kisszekrényben tartanánk a pénzt. Egy betörés vagy utcai támadás esetén akár a teljes havi jövedelmünktől megfoszthatnak minket, míg a bankkártya eltűnése vagy ellopása után azonnal letilthatjuk azt.
  • Értékállóság: a bankszámlán pihenő elektromos pénz nem szakadhat el, nem löttyenhet rá a kávé, nem tűnhet el, és még a forgalomból sem megy ki.
  • Gyorsaság: egy bankkártyás fizetés sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mint a készpénzes fizetés, egy átutalás pedig jelentős időt spórol meg nekünk, hiszen nem kell személyesen jelen lenni a fizetésnél. Ráadásul a nyilvántartásunkat a bank - legtöbb esetben - automatikusan kezeli. Ráadásul az átutalások idén már azonnaliak lesznek, azaz akár perceken belül a kedvezményezett számláján lesz a pénz.
  • Átláthatóság: a költéseinket a bank automatikusan kezeli, és a fekete gazdaság visszaszorulásában is nagy szerepet játszik a készpénz kiszorulása. Az elektronikus pénzzel sokkal nehezebb visszaélni, mint a készpénzzel.
  • Költségek: bizony, a készpénznek is vannak költségei. Egyrészt a párnacihában tartott pénz a bank számára is veszteség, a készpénznek pedig jelentős össztársadalmi költsége van, ami több formában megjelenik. Egyes postai kifizetéseknek például posta díjai vannak, sok esetben tehát ez a számlavezetés elkerülésével sem spórolható meg. Arról nem is beszélve, hogy a postások bérét is az adófizetők pénzéből állják.
Az elektronikus utalások elterjedése öt év alatt 1,8 milliárd forint megtakarítást hozott a Magyar Államkincstár közlése szerint - írtuk még tavaly októberben. Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár ezzel kapcsolatban a Világgazdaságnak fejtette ki, hogy a készpénzforgalom fenntartása éves szinten mintegy 450 milliárd forintos társadalmi költséggel jár.

Látható tehát, hogy a párezer forintos éves számlavezetési költségek mellett jelentős előnyei vannak a bankszámlára történő utalásnak. Előfordulhatnak persze kellemetlenségek, a múlt heti azonban rendkívül ritka eset, és a folyósítás csúszása a legtöbb esetben pár óra volt mindössze - és még így is hamarabb érkeztek meg az összegek, mintha a postás hozta volna. A bankszámlára történő fizetés kérvényezése roppant egyszerű, mindössze egy nyomtatvány szükséges hozzá, ami online is kitölthető.

Most pedig nézzük meg, hogy egyes bankszámlák mennyibe kerülnek egy átlagos nyugdíjasnak. A számlacsomagok kiválasztását úgy végeztük el, hogy a nyugdíjas korosztályra leginkább jellemző feltételeket adtunk meg: azaz jellemzően a kevés átutalással, nagyobb arányú bankkártyás vásárlással számoltunk. Próbáltuk minden esetben a legolcsóbb banki ajánlatokat megtalálni. A gyűjtéshez a bankok weboldalán olvasható kondíciókat használtuk (a törvényileg előírt két ingyenes készpénzfelvételbe a legtöbb esetben belefér, hogy a nyugdíjasok egy összegben felvegyék a nyugdíjukat - minden bizonnyal sokan teszik ezt -, így pusz készpénzfelvétellel sem kellett kalkulálnunk).

Kiemelnénk, hogy a weboldalak több bank esetén is nehezen átláthatóak - a számlavezetési díjak sokszor kedvezően alacsonynak tűnnek, majd a kondíciók elolvasása után tűnnek szembe azok a feltételek, amelyeknek például egy nyugdíjas nem biztos, hogy meg tud felelni. Így például az egyik bank weboldalán az első ajánlatok közt szerepelt az egyik számlacsomag, amely roppant kedvező ajánlatokat ígért, majd a feltételeknél látható volt a minimum 8 millió forintos megtakarítás, vagy a 15 millió forintos hitel megléte az adott banknál.

A bankkártyák díjai még ennél is nehezebben fellelhetők egyes esetekben, az áttekinthetetlen táblázatokba tömörülő bankártyahasználati díjak pedig nem midig mutatják meg, hogy a számlacsomag során milyen mértékű kedvezmény érvényes rájuk. Emiatt egy-egy bank esetén csak akkor láthatunk pontos képet, ha felvesszük velük a kapcsolatot. Ez különösen hátrányosan érinti az idős korosztályt, amely jellemzően az információs "akadályokat" látva elfordulhat a banktól, vagy ami még rosszabb, nem a legmegfelelőbb döntést hozhatja. Segítségükre lehet ilyenkor egy bankszámlakalkulátor, példálul a Pénzcentrum kalkulátora is. Örvendetes lenne ugyanakkor, ha a feltételekre vonatkozó információk sokkal könnyebben elérhetők lennének a banki weboldalakon .

Érdekesség, hogy konkrétan a nyugdíjasoknak szánt folyószámlával már csak egy esetben (Takarék) találkoztunk. Pár évvel ezelőtt még majdnem minden hazai bank kínált a nyugdíjasokra szabott bakszámlát, de sok ezek közül nem volt versenyképes, vélhetően ezért tűntek el a piacról. Több bank online rendszerében az egyes számlacsomagoknál be lehet állítani, hogy az igénylő nyugdíjas-e, vagy sem, de a diákszámlákhoz (amelyből a legtöbb bank kínálatában találhatunk egyet, valahol többet) hasonló nyugdíjas számla szinte már egyáltalán nem létezik.

Loading...

A kártya első éves díja tartalmazza annak kibocsátása díját is, ahol van ilyen. Azt fontos leszögeznünk, hogy mindenkinek mások a bankolási, fizetési szokásai, így aztán a fenti táblázat nem tekinthető örökérvényűnek - vannak, akiknek érdemes másfajta számlacsomagokat választani, ami természetesen lehet olcsóbb és drágább a fentieknél. Ha személyre szabott ajánlatot keresel, használd a Pénzcentrum lakossági bankszámla kalkulátorát.

Amint látható, az egyes banki költségek 0 forinttól évi kb. 10 ezer forintig terjednek (sok esetben persze meg kell felelnünk bizonyos feltételeknek a számlavezetési díj elengedéséhez). Fontos tehát, hogy körültekintően járjunk el, hiszen jelentős összegeket spórolhatunk egy év alatt megfelelő bankszámla választásával.

Az mindenképp belátható, hogy a havi párezer forintos tétel nem nagy összeg azokért a kényelmi szolgáltatásokért és biztonságért, amelyeket a bank jellemzően nyújt az ügyfeleknek. Sokan preferálják ugyan a készpénzt, nem érdemes viszont a bankszámlát mellőzni, hiszen több szolgáltatástól és sok esetben kedvezménytől - de leginkább a kényelemtől - is elesünk ezáltal.

Címkék:
pénz, nyugdij, bankszámla, folyószámla, bankkártya, bank, nyugdíjas, mák,