Bő 40 napig várakoztak: ennyi magyar nyugdíjast érintett a késve utalás

Pénzcentrum2019. január 13. 07:00

Több mint 1,2 millió nyugdíjast érintett, hogy egy technikai probléma miatt az Államkincstár késve utalta el a januári nyugdíjakat. A legfrissebb információk alapján már az érintettek 60 százaléka kéri bankszámlára a folyósítást, amivel nem kevés pénzt spórol az állam. Mutatjuk azt is, hogyan lehet dönteni arról, hogya postás hozza a pénzt, vagy a jóval olcsóbb és biztonságosabb folyószámlára érkezzen.

Ahogy arról január 11-én, pénteken a Pénzcentrum is beszámolt, technikai hiba miatt a Magyar Államkincstár (MÁK) nem utalta el időben - a jogszabályok szerint a januári nyugdíjat január 11-én kell(ett volna) átutalni - a januári nyugdíjakat. A MÁK legfrissebb, szombati közleménye szerint péntek estére pótolták a mulasztást. Mint írták, "a Magyar Államkincstár tájékoztatja a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő ügyfeleit, hogy a bankszámlákra érkező nyugdíjak elutalása 2019. január 11-én megtörtént." Hozzátették:

A GIRO Zrt. a Magyar Államkincstárral együttműködve intézkedett a 2019. január hónapban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti utalásáról. A nyugdíjak készpénzben történő kézbesítését a Magyar Posta a korábban közzétett határnap táblázat szerint január 16-án kezdi meg.

A MÁK hivatalos tájékoztatásától függetlenül szombaton még bőven akadtak olyanok, akiknek nem volt a számláján a pénz, de a kifejezetten nyugdíjasoknak fenntartott Facebook-csoportokban még vasárnapra virradóra is akadtak ilyen panaszok szép számmal. A Portfolio ezzel kapcsolatban tegnap arra is felhívta a figyelmet, hogy sok esetben csak arról van szó, hogy az értesítő sms nem érkezett meg, ezért mindenkinek érdemes a netbankjában ellenőrizni a tranzakciót.

Ugyan az utalás a MÁK közlése szerint péntek este megtörtént (érdekesség, hogy pénteken 18 óra után csak abban az esetben lehetett utalás, ha a bankok felülírták az általános protokollt), arról persze nem szabad megfeledkezni, hogy a bankfiókok legnagyobb része nincs nyitva hétvégén. Így azok, akik nem tudnak automatából pénzt felvenni (például mert nincs a lakóhelyükön terminál, vagy nincs bankkártyájuk), azok csak hétfőn juthatnak a pénzükhöz.

Rengeteg nyugdíjast érint a fennakadás

Függetlenül attól, hogy a MÁK hamar orvosolta a mulasztást, nem meglepő, hogy sokan kiakadtak. A helyzetet ugyanis csak tetézi, hogy a nyugdíjasok igencsak ki voltak éhezve az apanázsra, hiszen legutóbb december 3-án folyósítottak, tehát a legutóbbi ellátási összegből bő 40 napig kellett gazdálkodniuk az időseknek. És, hogy hányan voltak ilyenek? Sokan! A számok ugyanis azt mutatják, hogy már évek óta több nyugdíjasnak utalják a nyugdíját, mint amennyinek a postás viszi

2014-ben még az ONYF arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy míg 2009-ben a nyugdíjasok több mint 56 százalékának kézbesítette a Posta az ellátását, addig 2014 júliusában már csak 48,5 százalékuknak. A postai kézbesítés csökkenő trendje ráadásul azóta is töretlen volt: a legfrissebb információink szerint 2017-ben a nyugdíjak már több mint 60 százaléka átutalással érkezett. Ez konkrét számokban azt jelenti, hogy

2017-ben csaknem 220 ezerrel, 15 százalékkal kevesebb - mintegy 1,185 millió - megbízást kellett kiadni a Magyar Postának a nyugdíjak kézbesítésére havonta, mint 2013-ban.

Ráadásul ezen nem keveset spórolt az állam. Az elektronikus utalások elterjedése öt év alatt 1,8 milliárd forint megtakarítást hozott a Magyar Államkincstár közlése szerint - írtuk még tavaly októberben. Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár ezzel kapcsolatban a Világgazdaságnak fejtette ki, hogy a készpénzforgalom fenntartása éves szinten mintegy 450 milliárd forintos társadalmi költséggel jár. Balogh hozzátette,

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a folyamat öngerjesztő, hiszen aki elektronikusan utaltatja juttatásait, az vélhetően ilyen formában költi is el a pénzét.

Mint mondta, egyre többen ismerik fel ugyanis, hogy így időt és pénzt spórolnak, hiszen a készpénzfelvétellel szemben a kártyás vásárlás ingyenes, és sokszor kedvezményekkel is jár, ha valaki elektronikusan fizeti számláit. Az MNB adatai szerint öt év alatt 13 százalékról 24,3 százalékra nőtt a bankkártyás és egyéb elektronikus úton fizetett áruk, szolgáltatások értéke, és csaknem megduplázódott - 24,3 százalékról 43,9 százalékra emelkedett - a közüzemi számlák elektronikus formában történő befizetése.

KATT! A legolcsóbb számlacsomagok kalkulátorunkban!

Így kérheti bárki, hogy számlára utalják a pénzt!

A mostani technikai probléma ellenére két dolgot fontos kiemelni: egyrészt azok, akik számlára kérik a pénzt, mindig (most januárban is!) hamarabb kapják meg a pénzt; másrészt az utalás jóval olcsóbb (a járulékos költségek miatt az államnak és a nyugdíjasnak is), és nem utolsó sorban jóval biztonságosabb és kényelmesebb is. Nem érdemes tehát egyetlen malőr miatt megmaradni (vagy visszatérni) a régi berögződéseknél.

A nyugellátás folyósításának módjáról természetesen bármikor lehet dönteni: a MÁK nyomtatványtárában a B03 és B04 jelzésű bejelentőket kell keresni, amelyeket akár online is kitölthetünk.

Fontos tudni, hogy ha az ellátást valamely pénzintézethez folyósítják, a lakcím (tartózkodási hely) változását - a levélküldemények kézbesíthetősége érdekében - a nyugdíjfolyósítónak be kell jelenteni. A nyugdíjasoknak figyelniük kell arra is, hogy más (például gyermek, unoka, családtag, stb.) számlájára nem kérhetik nyugdíjuk utalását, ez csak saját- vagy társszámlára lehetséges.

Címkék:
nyugdij, bankszámla, folyószámla, nyugdíjas, posta, államkincstár, utalás, mák, magyar államkincstár, folyósítás, nyugdíjfolyósító, otp számlacsomag, nyugdíjkifizetések,