Nem igazságos a nyugdíjemelés: át kellene írni a szabályokat

24.hu2018. szeptember 25. 09:32

Az Országos Nyugdíjas Parlament szeretné, ha átírnák a nyugdíjemelés szabályait, ugyanis a jelenlegi szabály nem bérkövető, hanem inflációkövető, és az újonnan megállaptíott nyugdíjak jóval magasabbak, mint amelyeket korábban állpatíottak meg.

Az Országos Nyugdíjas Parlament elnöke, Karácsony Mihály ezért szorgalmaz differenciált, és a tervezett, 2,7 százalékos inflációnál nagyobb nyugdíjemelést - írja a 24.hu. Az Országos Nyugdíjas Parlament szerint már megoldást jelenthetne, ha az átlagos emelés azonos lenne az idei GDP-növekedéssel. Azaz 3 helyett 4,5 százalék lenne. A nyugdíjemelés növekményét pedig nyugdíjkorrekcióra használnák fel úgy, hogy az átlag alatti járandóságúak kapjanak belőle.

A szervezet szerint  ugyanakkor az idei bérnövekedés (12 százalék) és infláció (3 százalék) átlaga, vagyis 7,5 százalékos nyugdíjemelés lenne a legideálisabb. Hogy elérjék, amit szeretnének, ősszel összehívják a megyei, majd az országos nyugdíjas parlamenteket, összegyűjtik a problémákat, a megoldási javaslatokat, és közös álláspontot alakítanak ki, amit elküldenek a döntéshozóknak.

 

Címkék:
nyugdij, nyugdíjemelés, infláció, nyugdíjkorrekció,