Hoppá! Újabb plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok

Portfolio2016. december 23. 13:31

Eldőlt, hogy a kormány 2017-ben a korábbinál gyorsabb gazdasági növekedésre számít. Ez pedig magával hozza automatikusan az év végi egyszeri nyugdíjkifizetést.

Frissítette makrogazdasági prognózisát a kormány és ahogyan arra számítani lehetett, lényegesen jobb GDP-növekedéssel kalkulál, már 2017-re is. Eddig 3,1 százalékos GDP-növekedést jelzett előre a kormány a következő évre, most viszont már 4,1 százalékra számít hivatalosan is.

A törvény által garanált nyugdíjprémium jövő évi kifizetése magasabb a GDP-növekedés miatt, ami a mostani új előrejelzés fényében már biztosra vehető. A jelenleg hatályos törvények ugyanis arra kötelezik a kormányt, hogy

Ha a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedésének a tárgyévben várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, és az államháztartás - a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott - tárgyévi egyenlegcélja várhatóan teljesül, a tárgyév novemberében nyugdíjprémiumot kell fizetni annak a személynek, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó vagy azzal a 6. § (4) bekezdése alapján egy tekintet alá eső ellátásban részesül.

A nyugdíjprémium összege a következő két szám szorzata:

  • a) a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedése - tárgyévben várható - mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4,
  • b) a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 000 forint.

Ha abból indulunk ki, hogy a kormány 4,1 százalékos növekedéssel számol,

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

akkor egy 120 ezer forintos átlagnyugdíj esetében 12 ezer forintos egyszeri nyugdíjprémiumot eredményez 2017 novemberében.

Ha ehhez hozzáadjuk azt is, hogy a magasabb inflációs prognózis miatt is nagyobb nyugdíjemelést kapnak a nyugdíjasok, akkor az további 8400 forint éves többletet jelent az átlagnyugdíj esetében. Vagyis egy átlagnyugdíj esetében jövőre 20 ezer forintos pótlólagos járandóságra számíthatnak a jogosultak.

Címlapkép: MTI / Balázs Attila

Loading...

Címkék:
nyugdij,