Így készülnek a nyugdíjra a negyvenes nők

Pénzcentrum2016. január 22. 13:03

A férfiak és a nők közel azonos arányban kötnek nyugdíjbiztosítást, a nők viszont korábban kezdenek el felkészülni a nyugdíjas évekre. A 40-es korosztályban a nők kötik a legtöbb nyugdíjbiztosítást, míg a csak pár évvel a nyugdíj előtt ébredők között már 70 százalék a férfiak aránya - derült ki  egy friss elemzésből.

Még mindig túl későn kezdenek nyugdíjas éveikről gondoskodni a magyarok, ám ha a tendenciákat figyeljük, egyértelmű javulás érzékelhető - olvasható az NN Biztosító közleményében. 2014 első félévéhez képest, mikor a Motiva nyugdíjbiztosítás megjelent, a szerződők átlagéletkora 3,5 évet csökkent. Vagyis egyre fiatalabban ébredünk rá az öngondoskodás szükségességére.

A megtakarítók között a negyvenesek vannak a legtöbben: tízből átlagosan négy Motiva Nyugdíjbiztosítást kötő ügyfél 40 és 49 év közötti. Tehát az ügyfelek mintegy 40 százaléka 40-es éveiben teszi meg az első érdemi lépéseket a felkészülésre. A biztosító statisztikáiból az is kiderült: negyvenes éveik előtt az ügyfeleknek ma már 16,5 százaléka köt Motiva-szerződést, ami szintén azt jelzi, hogy egyre korábban ébredünk rá az öngondoskodás fontosságára. Összességében minden 25. szerződő még ma is csak 60 éves kora felett kapcsol és kezd gyűjteni idős napjaira.

A szerződők között valamivel többen vannak a nők, 7 százalékponttal nagyobb az arányuk az összes Motiva-tulajdonos között. Ugyanakkor a számok arra is utalnak, hogy nők előbb ébrednek rá a nyugdíjmegtakarítás fontosságára: többségük a 40-es korosztályban a legszembetűnőbb: 13 százalékponttal vezetnek a férfiak előtt. Ezzel szemben azok között, akik csak röviddel a nyugdíj előtt szerződnek, már 70 százalék a férfiak aránya. Pedig a jó stratégia a korai megtakarítás: minél előbb elkezd valaki megtakarítani időskorára, annál kisebb összeget kell félretennie havonta

- magyarázta az eredményeket Szabó Anikó, az NN Biztosító marketingigazgatója.

Címkék:
nyugdij, öngondoskodás, megtakarítás, nyugdíjbiztosítás, nyugdíjbiztosító,