Miről álmodik a magyar nyugdíjas? Van kiút a nyomorból?

Pénzcentrum2015. október 5. 16:29

Egy friss, de annyira nem meglepő felmérés szerint pocséknak érzik anyagi helyzetüket a magyar nyugdíjasok. A helyzetet jól mutatja, hogy a 10-es skálán 5,9 pontra értékelik saját helyzetüket, míg az európai átlag 7 ponton áll. Ennek ellenére meglepően kevesen tesznek félre a nyugdíjas éveikre, pedig akár már kevés pénzből is elkezdhetünk olyan megtakarítást, ami (sokkal) gazdagabbá tehet minket, amikor nyugdíjba vonulunk.

Nem csak a fiatalokhoz, de európai társaikhoz képest is rosszabbnak érzékelik általában az életminőségüket a magyar nyugdíjasok: a 65-74 évesek a 0-tól 10 pontig terjedő skálán 5,9-re értékelik szubjektív jólétüket, amely jelentősen elmarad e korosztály európai átlagától (7,0) és amely a bolgár után a második legrosszabb uniós adat. A kor előrehaladtával az élettel való szubjektív elégedettség ráadásul folyamatosan csökken, 74 év felett már csak 5,6 pontos átlaggal értékelik a magyarok - derül ki a CIG Pannónia friss kutatásából.

Az életminőség megítélése természetesen nem független a nyugdíjtól és a fogyasztás színvonalától sem. Európában az olasz, a lengyel, a holland, a finn és a portugál mellett a magyar állami nyugdíjrendszer alkalmaz legkevésbé a nyugdíjakat egyenlősítő mechanizmusokat, így nincs olyan drasztikus eltérés az aktív kori keresethez képest. Hazánkban a kereseti rangsor közepén elhelyezkedők ennek köszönhetően nyugdíjba vonulásukkor

ma átlagosan a korábbi keresetük 94 százalékát kapják meg.

Az alacsonyabb életszínvonalból adódóan azonban a nyugdíjaskor fogyasztási színvonala elmarad az európai átlagtól. Az elemzésből kiderül, hogy kultúrára és szórakozásra például mindössze 5134 forint jut havonta, ruházatra és lábbelire még ennyi se, mindössze 1769 forint, a legkevesebb pedig étteremre és szálláshelyre, 1424 forint. A rosszabb egészségi állapotból adódóan ugyanakkor

a magyarok többet költenek egészségükre, főként a gyógyszerekre: 7 657 forintot havonta.

A mai magyar nyugdíjrendszer az aktív évekhez képest még relatív biztonságot nyújt, a társadalom elöregedése, a nyugdíjasok arányának növekedése azonban már középtávon is jelentős terhet ró az ellátórendszerre. A magyar férfiak átalagosan 14,5, a nők 18,4 évet töltenek nyugdíjban - ez mindkét nem esetében másfél évvel több, mint 10 évvel korábban.

Oké, értjük. De hogyan lehet több pénzünk?

Szakértők már régóta egyetértenek abban, hogy a közel másfél-két évtized nyugdíjban töltött év anyagi biztonságát az aktív években (azaz addig, amíg dolgozunk) kell megteremteni. A mostani nyugdíjasok vélekedése a saját életminőségükről, az egészségi állapotuk és a kiadási szerkezetük is jól mutatja, hogy a tartalmas, kiszolgáltatottságtól mentes időskorhoz nélkülözhetetlen a tudatos pénzügyi tervezés.

A nyugdíj-előtakarékosságra egyébként vannak jó eszközök Magyarországon, olyan megtakarítási formák, amelyekkel (sokkal) több pénzünk lehet akkor, amikor nyugdíjba vonulunk. Mutatjuk, mibe érdemes tenni a pénzünket, ha erre akarunk spórolni.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás a "legfiatalabb" nyugdíj-célú megtakarítási forma, ugyanis ezeknek a speciális életbiztosításoknak a 20 százalékos adójóváírása csupán 2014 január 1-e óta elérhető. Ennek ellenére nagy népszerűségnek örvend, hiszen a hagyományos megtakarításos, illetve unit linked formában is elérhető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nyugdíjra takarékoskodóknak azért érdemes a biztosítási formát választaniuk, mert

  • A jegybanki szabályozásnak köszönhetően az elmúlt másfél évben csökkentek a költségek és
  • Az USA-ban nyugdíjba vonulók között a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek kaphatják (arányosan) a legmagasabb juttatást.

Önkéntes nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) a legrégebben elérhető 20 százalékos adójóváírással elérhető nyugdíj-előtakarékossági forma.

Nem véletlen, hogy több mint 1 millió pénztári nyugdíjtakarékossági számla van Magyarországon.

Előnyei közé tartozik, hogy a választható portfólióknak köszönhetően a befektetés részével az ügyfélnek nem kell foglalkoznia, illetve, hogy szükség esetén szüneteltethető a díjfizetés.

Nyugdíj elő-takarékossági számla

A Nyugdíj elő-takarékossági számla (NYESZ) egy olyan különleges értékpapírszámla, amelyre csupán meghatározott értékpapírokat vásárolhatunk, viszont ezért cserébe (a másik két termékhez hasonlóan) 20 százalékos adójóváírást érvényesíthetünk. A NYESZ azoknak lehet jó választás:

  • Akik a bankban szeretnék tartani a megtakarításukat és
  • Saját maguk szeretnék kezelni a megtakarítási portfóliójukat.

 

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, nyesz, nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár, előtakarékosság, nyugdíjtakarékosság, pannónia nyugdíjpénztár,