42 ezer forint volt a nyugdíja, a halálba ugrott

Pénzcentrum2015. február 20. 14:03

42 500 forintos nyugdíja miatt ugorhatott a halálba egy idős hölgy múlt héten egy budai bevásárlóközpontban.

A múlt héten még csak annyit lehetett tudni, hogy egy idős nő vetett véget az életének, amikor a Mammut bevásárlóközpont harmadik emeletéről a mélybe ugrott. Iratokat nem találtak nála a rendőrök, csak unokái fotóit. Mostanra azonban a Blikk megtudta: az operaház és az operettszínház volt sztárja dobta el magától az életet.

Egy közeli ismerőse szerint az idős táncosnő súlyos anyagi gondokkal küzdött: 42 500 forintos nyugdíja a rezsire sem volt elég, nemhogy a gyógyszerekre, így kiszolgáltatottnak érezte magát.

Ez az összeg extrém alacsonynak számít

A megállapításra kerülő öregségi teljes nyugdíj összege kormányrendeletben meghatározott minimumösszegnél nem lehet kevesebb, ha a havi átlagkereset ezt az összeget eléri. Ezt nevezzük öregségi nyugdíjminimumnak.

2015-ben a legkisebb nyugdíj havi 28 500 forint - ez az összeg 2008 óta változatlan.

Az átlagos öregségi nyugdíj összege 117 ezer forint 2015-ben

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nyugdíjasok többségének folyósított ellátás összege még ezt az átlagot sem éri el: több mint 1 millióan vannak, akiknek 50 és 99 ezer forint közötti nyugdíjból kell havonta megélniük.

Az adatok szerint a csúcsnyugdíj 870 ezer forintnál is több.

Címkék:
nyugdij,