Nagyon fontos levelet kaptak a nyugdíjasok! Nehogy kidobják!

Pénzcentrum2014. november 13. 06:02

Fontos nyugdíj-levél érkezett/érkezik novemberben. Ebben tájékoztat a Posta arról, hogy 2015-ben kinek, melyik nap viszik a nyugdíját.

Mint azt a Pénzcentrum a Magyar Posta Zrt-től megtudta, a nyugellátási utalványok kézbesítését - az eddigi gyakorlatnak megfelelően - a Nyugdíjfolyósító Igazgatósággal (NYUFIG) kötött megállapodásban rögzítettek szerint ütemezetten végzik.

2015-ben január-november közötti időszakban a hónap második felében, decemberben a hónap első felében viszik a postások a nyugdíjat.

Érdemes tehát megőrizni a most novemberben érkezett levelet, mert a Posta ebben minden ellátottat személyre szólóan tájékoztatott arról, hogy 2015-ben pontosan melyik napokon kapja meg nyugellátását.

Mikor kapják azok, akiknek utalják?

Bár hivatalosan még nem hirdették ki, a Pénzcentrum információi szerint jövőre is minden hónap 12-én utalják a nyugdíjat azoknak, akik számlájukra kérik. Ha 12-e hétvégére esik (áprilisban, júliusban, szeptemberben), pénteken utalják a nyugdíjakat. Decemberben várhatóan a hónap elején érkezik majd a nyugellátás.

2014-ben a novemberi nyugdíjat 12-én, szerdán utalták, decemberben pedig 3-án (szintén szerdán) érkezik a pénz a bankszámlákra.

Hogy lehet kérni, hogy inkább utalják?

A nyugdíjasok természetesen kérhetik, hogy nyugellátásukat lakossági folyószámlára utalja a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság.

Ezt egy B04 nevű nyomtatványon lehet kérelmezni, ami az ONYF honlapjáról tölthető le, a kérelmet a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz kell benyújtani, illetve megküldeni. A bankszámlára utalást akkor is lehet kérni, amikor valaki nyugdíjba vonul.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fontos tudni, hogy ha az ellátást valamely pénzintézethez folyósítják, a lakcím (tartózkodási hely) változását - a levélküldemények kézbesíthetősége érdekében - a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak be kell jelenteni. A nyugdíjasoknak figyelniük kell arra is, hogy más (például gyermek, unoka, családtag, stb.) számlájára nem kérhetik nyugdíjuk utalását, ez csak saját- vagy társszámlára lehetséges.

A számok egyébként azt mutatják, hogy több nyugdíjasnak utalják a nyugdíját, mint amennyinek a postás viszi.

Míg 2009-ben a nyugdíjasok több mint 56 százalékának kézbesítette a Posta az ellátását, addig most júliusban már csak 48,5 százalékuknak - tájékoztatta lapunkat az ONYF. Ez azt jelenti, hogy összesen 1,35 milliónál is több személyhez csenget minden hónapban a postás.Az arány egyébként pont a tavalyi évben fordult meg, mivel 2012-ben még 50,1 százalék kérte a postai kézbesítést, 2013 végére viszont ez lecsökkent 48,9 százalékra.

Loading...

Látható tehát, hogy a nyugdíjasok egyre szívesebben választják a banki utalást, melyek napja előre meg van határozva az idei év végéig, így minden nyugdíjas, akinek folyószámlára érkezik az ellátása, egy napon kapja meg a pénzt.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, posta,