Nagyot fordult a világ a magyar nyugdíjasokkal

Pénzcentrum2014. július 30. 05:32

Szinte hihetetlen, de igaz: több nyugdíjasnak utalják a nyugdíját, mint amennyinek a postás viszi. Ennek ellenére a bankok kínálatában egyre kevesebb olyan számlacsomagot találhatunk, amely kifejezetten az idősebbek bankolási szokásaihoz lenne kialakítva. Folyamatosan nő azok száma is, akik külföldre kérik az ellátásukat.

Előző cikkünkben összegyűjtöttük a hazai nyugdíjrekordereket. Így kiderült az is, hogy a hazánkban élő legidősebb nyugdíjas 110 éves, míg a legmagasabb havonta folyósított nyugellátás összege 870 ezer forint. Ez egyébként több mint hétszerese az átlagos nyugdíj értékének: a januári adatok szerint 116 ezer forintot kapnak havonta átlagosan az ellátottak. A számokat jobban megnézve ugyanakkor kiderül, hogy az átlagot valószínűleg felhúzzák a kisebb számú, de magas értékű ellátások, ugyanis a nyugdíjasok több mint 50 százaléka (1,1 millióan) még százezer forintot sem kapnak. A 200 ezer forinti pontos összegek habár nincsenek részletezve, annyi kiderül az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adataiból, hogy közel 90 ezren (4,4 százalék) kapnak ennél magasabb ellátást.

KATTINTS! Magyar nyugdíjrekorderek: ki a legidősebb, mennyit kap a leggazdagabb?

Habár tavaly ősszel még úgy tűnt, hogy a banki költségek emelkedése miatt egyre több nyugdíjas kérte az addigi banki utalás helyett ellátása postai kézbesítését, végül tavaly év végére mégis megfordult az addigi arány. Míg 2009-ben a nyugdíjasok több mint 56 százalékának kézbesítette a Posta az ellátását, addig most júliusban már csak 48,5 százalékuknak - tájékoztatta lapunkat az ONYF. Ez azt jelenti, hogy összesen 1,35 milliónál is több személyhez csenget minden hónapban a postás.

Loading...

Az arány egyébként pont a tavalyi évben fordult meg, mivel 2012-ben még 50,1 százalék kérte a postai kézbesítést, 2013 végére viszont ez lecsökkent 48,9 százalékra. Látható tehát, hogy a nyugdíjasok egyre szívesebben választják a banki utalást, melyek napja előre meg van határozva az idei év végéig, így minden nyugdíjas, akinek folyószámlára érkezik az ellátása, egy napon kapja meg a pénzt. Akiknek a postás viszi a nyugdíjat, még tavaly novemberben kaptak egy levelet személyre szabottan, melyben tájékoztatják a pontos dátumról. Természetesen bármikor lehet kérni, hogy a későbbiekben inkább folyószámlára utalja a Nyugdíjfolyósító a nyugellátást. Fontos, hogy más (például gyermek, unoka, családtag) számlájára nem kérhetik a nyugdíjuk utalását, ez csak saját- vagy társszámlára lehetséges.

Egyre többen kérik külföldre a nyugdíjat

Évről-évre emelkedik a nemzetközi egyezmények alapján elbírált nyugdíjügyek száma is. Így már 30 ezernél is több idős költi el külföldön a Magyarországról kapott ellátását. A legtöbb nyugdíjat hazánkból Németországba utalják, ott több mint 11 ezren kapnak ellátást (miközben öt évvel ezelőtt a hétezret sem érte el a Németországban élő magyar nyugdíjasok száma). Ausztriába és Kanadába is közel 3-3 ezer főnek utalnak, mögöttük pár száz fővel lemaradva az USA és Svédország következik.

Loading...


KATTINTS! Külföldön dolgozol? Szinte biztos a luxusnyugdíj

Az, aki külföldre szeretné kérni a nyugdíját, csak banki utalással kaphatja meg. Ebben az esetben is érvényes, hogy csak saját névre szóló, vagy társtulajdonosi jogviszonyban lévő számlára kérheti az ellátást, és saját számlaszáma mellett a külföldi bank nevét, címét, számlaszámát is meg kell adnia (a magyar nyugdíjfolyósítási törzsszám mellett). Egyébként akkor is szükséges értesíteni a Nyugdíjfolyósítót, ha a külföldi tartózkodás várható ideje meghaladja a 90 napot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A külföldre utalás csak az Európai Gazdasági Térség (EGT) területén díjmentes a nyugdíjasnak, azonban a más országokban élő ellátottaknak azonban 1900 forintba kerül csak az, hogy elutalják és külföldön megkapja a nyugdíját. (Ezen költségen felül a jogosultaknak esetlegesen számolniuk kell a külföldi pénzintézetek üzletszabályzatában meghatározott fogadási költséggel is.)

Loading...

De hova tűntek a nyugdíjas számlacsomagok?

Nincsenek ugyanakkor könnyű helyzetben azok, akik kifejezetten nyugdíjasoknak szóló számlacsomagot keresnek maguknak hazánkban. Az elmúlt hónapokban ugyanis számos ilyen termék tűnt el a pénzintézetek kínálatából: megszüntette az Erste, a CIB, valamint egy hónappal ezelőtt az MKB is az idősekre szabott számlákat. Így jelenleg a Pénzcentrum.hu információi szerint K&H-nál és az FHB-nál lehet ilyen, az idősek igényeire és élethelyzeteire szabott csomagot igényelni.

A K&H-nál 254 forint a számlavezetés (minimum 50 ezer forintos jóváírás és havonta legalább két darab csoportos beszedési megbízás teljesülése esetén, melyeknek egyenként 98 forintos díja van). A mobilinfo 328 forint, az e-bank 271 forint.

Az FHB számlája díjmentes, ahogy a telebank és a netbank is. Az ügyfelek értékelik, hogy a számlacsomag kimondottan a nyugdíjas ügyfélszokások szerint került kialakításra, így célcsoportjában népszerűnek mondható a szolgáltatás - tájékoztatta lapunkat az FHB.

Természetesen érdemes lehet körbenézni a "sima" lakossági bankszámlák között is, azonban érdemes figyelembe venni, hogy azok a számlák, amelyeknek kedvezőek a fenntartási költségei, általában az átlagos nyugdíjnál magasabb havi jóváírást várnak el (jellemzően 150 ezer forintot).

Pedig folyamatosan emelkedik azoknak a nyugdíjasoknak az aránya, akik nyitottak az új technológiákra és megoldásokra: idén nyáron már a 60 év feletti magyaroknak a 7 százaléka használja az internetet. Ez pedig azt jelenti, hogy ők akár kipróbálnák az elektronikus bankolást, így például a csoportos (közüzemi) megbízásokat vagy átutalásokat.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, posta, utalás,