Jövőre alig emelkednek a nyugdíjak

Napi.hu2014. július 8. 09:56

Megjelentek az első előrejelzések a jövő évi bér- és nyugdíjemelésekről. Egyelőre 2,9 százalékos emeléssel számolhatnak a nyugdíjasok, de az elmúlt két hónap deflációja miatt ez januárig még csökkenhet - írja a Napi.hu.

Szűkszavú a bér- és nyugdíjügyekben is a kormány, ugyanakkor talányos is: a bérekről szólva az anyag úgy fogalmaz, hogy "tervezés első szakaszában változatlan mértékű illetményalappal/alapilletménnyel és a közalkalmazotti illetménytáblával kell számolni, a személyi juttatás előirányzat illetményfejlesztés címen nem növelhető". Ebben a mondatban az a meglepő, hogy a bérbefagyasztás csak a "tervezés első szakaszára" vonatkozik, vagyis a kormány később akár dönthet is általános béremelésről a közszférában. A tervezési köriratból megtudható, hogy ezen felül folytatódik a pedagógus-béremelés, illetve 2015-ben is jár a szociális, rendvédelmi és honvédelmi területen dolgozók bérpótléka. Ez a pótlék kvázi béremelésként jelent meg az idén, ezek folyósításával 2015-ben is számolni kell a tárcáknak.

A nyugdíjasok a tervek szerint a szokásos inflációval korrigált nyugdíjemelésre számíthatnak januárban. Mivel nincs friss inflációs prognózis, a konvergenciaprogram szerint 2,9 százalékos emelés lenne esedékes - ám ezt a képet árnyalja a rekordmélységben levő infláció (defláció), illetve az a tény is, hogy az MNB 2015-re is csak 2,5 százalékos fogyasztói áremelkedésre számít.

 

Címkék:
nyugdij, nyugdíjminimum, nyugdíjemelés, illetményalap, közalkalmazotti bérek,