Egyik rész a munkára, másik temetésre? Már ez sem jelent megoldást a temetkezési szegénységre Magyarországon

Pénzcentrum2024. március 29. 20:39

Egyre növekszik a temetkezési szegénység, az Ökumenikus Egyház megoldást keres a szociális temetés lehetőségének elengedése után - közölték nagypénteken. A kormány bejelentette, hogy végleg lemond a szociális temetkezési törvényről, amelynek bevezetési határidejét legutóbb 2022-ről 2025-re módosította. Ez a törvény ingyenes sírhelyet és koporsót vagy urnát biztosított volna a rászorulóknak - vázolták a helyzetet.

Az Ökumenikus Egyház vezető lelkésze, Tóth Mihály aggodalmát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban. "Egyre súlyosabb a temetkezési szegénység, ami megnehezíti a rászorulók számára, hogy méltó módon búcsúzzanak szeretteiktől" - mondta el. A temetkezési költségek az elmúlt években jelentősen emelkedtek, és a koporsós temetés átlagos ára már 500 ezer forint felett van. A hamvasztásos szertartás is drágult, és közel került 350 ezer forinthoz.

Az Ökumenikus Egyház elkötelezett a méltó búcsúztatás mellett, függetlenül az anyagi helyzettől. Az egyház számos megoldást kínál a gyászolóknak, beleértve az ökumenikus szertartásokat, a családi gyászbeszédet és a lelki tanácsadást - írták.

Mit tehetnek a gyászolók?

Ha nem engedhetik meg maguknak a hagyományos koporsós temetést, fontolják meg a hamvasztást és szórást. Kérjék a családtagok és a barátok segítségét a temetés költségeinek fedezésében a drága és nagy koszorúk helyett - javasolja az Ökumenikus Egyház, mely ingyenes tanácsadást és támogatást nyújt a gyász folyamatában. Közleményük szerint elkötelezettek a gyászolók támogatása mellett, és továbbra is azon fog dolgozni, hogy mindenki számára elérhető legyen a méltó búcsúztatás. Keresik a megoldást a kegyeleti szolgáltatók bevonásával is.

Címkék:
szegénység, magyarország, szociális juttatás, temetés, szociális temetés, egyház, megoldás, rászoruló, szegény, szociális támogatás, rászorulók, szegények,