Őrület, ami a kriptopiacon zajlik: hihetetlen fellegekben a bitcoin árfolyama

Portfolio2024. február 13. 09:43

Több, mint 2 éves csúcsra, 50 ezer dollár fölé ugrott hétfőn este a bitcoin árfolyama, miután az elmúlt napokban meredek emelkedésen van túl a legismertebb kripto eszköz - írja a Portfolio. A fő mozgatórugó a spot bitcoin ETF-ekbe történő jelentős friss tőkebeáramlás miatti bitcoin vásárlások lehetnek, illetve az a piaci spekuláció, hogy a keddi amerikai inflációs adat után a Fed majd az év későbbi részében megindítja a kamatcsökkentéseket, ami nemkamatozó termékként a bitcoin és a többi kripto eszköz relatív vonzerejét növelheti.

A hétfő esti kereskedésben először lépte át 2021. december 27. óta a bitcoin árfolyama az 50 ezer dollárt, és most is ennek a kerek, pszichológiai szempontból fontos szintnek a környékén táncol. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a SEC január 10-i döntése (engedélyezett több spot bitcoin ETF alapot) utáni lokális csúcs fölé ugrott a bitcoin, miután az elmúlt napokban meredek emelkedésen van túl a 42 ezer dolláros szintről.

Hosszabb idősíkon vizsgálva az utóbbi hónapok meredek árfolyamemelkedése figyelemre méltó, a fő fundamentális háttér mögötte pedig az a spekuláció volt, hogy a SEC elfogadja majd a spot bitcoin ETF-eket, ami aztán ugye meg is történt. A történelmi csúcstól még viszonylag messze vagyunk, ami 2021 őszén 68 ezer dollár közelében alakult ki.

A második legnépszerűbb kripto eszköz, az ether árfolyama is meglódult 2600 dollár felett jár, de itt még nincs új többéves csúcs, az csak 2725 dollár felett lenne (kétéves csúcs).

Címkék:
infláció, bitcoin, kamatcsökkentés, etf, fed,