Magyarok százezrei menekítik most ide a pénzüket: rájöhettek valamire?

Pénzcentrum2024. január 23. 09:45

Mára a GDP 4 százaléka az állam kamatkiadása, viszont ennek több mint háromnegyede az országban marad, körülbelül fele a lakosságnak megy - mondta az ÁKK vezérigazgatója.

December végén a babakötvények nélkül majdnem 822 ezer értékpapírszámlán volt lakossági állampapír. 2023-ban több mint 60 ezerrel nőtt az ügyfélszám - mondta a Telexnek Kurali Zoltán, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója. Hozzátette, hosszabb távú gazdaságpolitikai cél, hogy minél több embernek legyen lakossági állampapírja, hogy minél többen megtakarítsanak, amivel egy bázis képződik arra, hogy a gazdaságban legyenek belső pénzügyi források.

Kifejtette, a mostani helyzetben a GDP 4 százaléka az állam kamatkiadása, de ennek több mint háromnegyede az országban marad, körülbelül fele a lakosságnak megy. A szakember arról is beszélt, az inflációkövető állampapírok az alacsonyabb infláció felett is fizetnek prémiumot, a piacon elérhető alternatív befektetési lehetőségek pedig általában az inflációt követik.

Tehát az alacsony infláció mellett a többi befektetési lehetőség is nagyjából ugyanolyan, vagy még rosszabb lesz, mint az inflációkövető állampapír

- fogalmazott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Címlapkép: Balogh Zoltán, MTI/MTVA

Címkék:
befektetés, megtakarítás, állampapír, babakötvény, infláció, ákk, gdp, befektetések, megtakarítások, államadósság-kezelő,