Ez lesz 2024 nagy dobása? Újfajta állampapírt vezettek be Magyarországon

Pénzcentrum2024. január 2. 19:29

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) új 3 éves fix kamatozású állampapírral bővíti a termékpalettát, Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) néven, valamint új konstrukciójú és futamidejű Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP) hirdet meg a lakosság részére. Mindkét állampapírtípus 2024. január 8-tól vásárolható meg online vagy személyesen.

A befektetői kör változó igényeire épülő termékkör fejlesztése érdekében az ÁKK Zrt. célul tűzte ki a lakossági állampapírok termékszerkezetének átalakítását. Ennek keretében kezdi meg az ÁKK Zrt. egy új termék, a Fix Magyar Állampapír nevű lakossági állampapír értékesítését. A lakossági befektetők számára az új állampapír legfőbb előnye a teljes futamidő alatti kiszámíthatóság, melyet az előre meghatározott, negyedéves kamatfizetési gyakorisággal kifizetett, fix kamat biztosít. Az első, 2027/Q1 elnevezésű FixMÁP sorozat 3 éves futamidővel, évi fix 7 % kamattal, 1 forintos alapcímlettel lesz elérhető. A FixMÁP különlegessége még, hogy az értékesítési időszak 3 hónap, így minden új negyedévben új FixMÁP sorozat kerül meghirdetésre.

Az új, 5 éves futamidejű 2029/N sorozatú BMÁP is megújított konstrukcióval kerül értékesítésre. A kamat mértéke továbbra is a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze, és 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyhez kötött kamatbázis felett biztosít eltérő mértékű kamatprémiumot. A kamatprémium mértéke az első három évben évi 1,5%, majd az utolsó 2 évben évi 2,5% lesz, ezzel ösztönözve és jutalmazva azon befektetőket, akik lejáratig megtartják a BMÁP-ot. Az induló éves kamat mértéke évi 8,01 %. A 3 éves, 2027/N sorozatú BMÁP-ot továbbra is változatlan feltételekkel lehet megvásárolni.

Értékesítési korlát mindkét termék vonatkozásában bevezetésre kerül. A 2027/Q1 sorozatú FixMÁP esetében 50 millió Ft, míg a 2029/N sorozatú BMÁP esetében az eddigieknél alacsonyabb, 100 millió Ft-os értékesítési korlát került meghatározásra, azaz minden forgalmazó ezen összeghatárig értékesíthet az elsődleges piacon egy lakossági befektető számára az adott sorozatból. A lakossági program keretében alkalmazott értékesítési korlát célja továbbra is a kisebb megtakarításokkal rendelkező állampapír-befektetők széleskörű kiszolgálása.

A Fix Magyar Állampapírt is magánszemélyek vásárolhatják meg a Magyar Államkincstár és egyes bankok/befektetési vállalkozások fiókhálózatában, valamint a WebKincstár, MobilKincstár és a bankok/befektetési vállalkozások online felületein.

Címkék:
kamat, megtakarítás, állampapír, magyarország, ákk, magyar, lakossági állampapír, fix kamatozás, lakossági pénzügyek, fix,