Meg vannak számlálva a bitcoin napjai? Erre rengeteg magyar befektető nem gondolt

Pénzcentrum2023. december 28. 20:58

Kriptós körökben régi hagyomány a bitcoin halálát előrejelző cikkek gyűjtése és naplózása, feljegyezve a megjelenés időpontját és az aktuális bitcoin-árfolyamot is. A hamarosan beköszöntő véget már beharangozták egykori jegybankelnökök, Nobel-díjas közgazdászok és sztár hedge fund menedzserek.

Divatos újra és újra tulipánhagymázni és temetni a bitcoint, és természetesen nem szégyen csatlakozni a fenti neves társasághoz. Tavaly például év végi értékelőjében Vakmajom örvendezett azon, hogy összeomlott a kriptoeszközök árfolyama és 20 évnyi stagnálást prediktált. De mint tudjuk, jósolni nehéz, különösen ha a jövőről van szó. Vakmajom előrejelzése néhány napig állta meg a helyét, januárban ugyanis a bitcoin árfolyama közel 50 százalékos robbanással indított, 2023-ban pedig eddig 164 százalék emelkedést hozott le - írja Szabó Dávid, a HOLD-nál elérhető Superposition Alap portfóliókelezője szakmai cikkében.

A szakember szerint a bitcoin tehát csak nem akar kimúlni, egészen nyilvánvaló, hogy valami lényegeset kitartóan nem vesznek észre a halálvárók. "Azt hiszem, hogy aki közel van a centrumhoz, az hajlamos lebecsülni a decentralizáció erejét és szükségességét. Én mindenkinek inkább a bitcoin kitartó tanulmányozását javaslom, már aki valóban kíváncsi arra, hogy 13 év alatt miért százezerszerezett az árfolyama, és hogy mit várhatunk tőle a jövőben" - írja, majd hozzáteszi:

neki úgy tűnik, hogy a bitcoin azon a mániákkal és összeomlásokkal tűzdelt, hepehupás világhódító úton jár, amelyet többször leírt már. Ezt az utat eddig látványosan a feleződéshez kapcsolt négyéves ciklusok jellemezték.

Szabó Dávid szerint a gyászjelentő cikkek egy része azzal érvel, hogy a bitcoin egyszerűen csak egy Ponzi-séma, egy piramisjáték, ami pusztán a nagyobb bolond elvén alapszik. "Vagyis csak azért veszek bitcoint, mert arra számítok, hogy majd jön egy nálam nagyobb bolond, aki majd megveszi tőlem drágábban. Ezek a rendszerek pedig fenntarthatatlanok, vagyis egy ponton a bitcoin majd összeomlik és meghal" - magyarázza.

Mindezzel amúgy részben még egyet is ért, ám erős meggyőződése, hogy a pénzügyi rendszerünk a ma ismert formájában fenntarthatatlan alapokra épül(t). Talán egy ponton majd összeomlik és meghal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez alapján szerinte nem tévednek azok, akik túlságosan is kockázatosnak látják, hogy megtakarításukat teljes egészében hitelpénzre / fiat pénzrendszerre alapozzák. És nincsenek kevesen. Számukra a kérdés leegyszerűsítve valahogy így fogalmazódik meg:

A gazdaság működéséhez szükség van valamilyen olajozásra, ezt a feladatot a pénz látja el. A pénz kibocsátása hatalmas üzlet, hiszen a pénzt a jegybankok ingyen nyomtatják, mégis drágán adják el. Amíg a bolondok drágán megveszik a belső érték nélküli pénzt, addig nincs baj. A jegybankokban laza szabályok alapján néhány ember dönt a pénzkibocsátást szabályozó paraméterekről és folyamatokról, és ezeknek az embereknek és az őket kinevező politikusoknak is megvannak a saját érdekei, ami nem feltétlenül egyezik a köz érdekével. A pénzkibocsátás monopóliumával csúnyán vissza lehet élni vagy akár rossz szándék nélkül el lehet azt rontani. Előbb-utóbb valamelyik megtörténik. Ha elfogynak a bolondok, akik drágán veszik az ingyen gyártott pénzt, akkor a Ponzi-séma összeomlik. Melyik Ponzi-sémára alapozzam a megtakarításaimat? A néhány ember egyedi döntéseire alapuló, limit nélkül kibocsátható fiat pénzre? Vagy egy megváltoztathatatlan programkód által irányított, kiszámítható szabályok alapján és felső limittel kibocsátott kriptopénzre?

- fogalmaz Szabó Dávid. A jó választ természetesen a Superposition Alap portfóliókelezője nem tudja, de szerinte érdemes diverzifikálni. És a fentiek alapján talán érthetővé válik, hogy a bitcoin-hívők sem feltétlenül azt állítják, hogy a bitcoin ne lenne piramisjáték. Csupán azt, hogy egy jobb piramisjáték, mint a fiat pénz. Vagyis később fog összeomlani. "És ezek hosszú, évtizedes folyamatok, senki se várjon a közeljövőben hatalmas omlást" - fűzte hozzá a szakember.

Címkék:
pénz, árfolyam, megtakarítás, piramisjáték, bitcoin, fiat, kriptodeviza,