Ettől retteg rengeteg magyar: tudhatják, mi vár rájuk idős korukban, mégsem tesznek semmit?

Pénzcentrum2023. augusztus 16. 17:28

Az egyik legnagyobb félelem az időskorral kapcsolatban az, hogy rokonokra vagy másokra kell majd támaszkodni anyagilag, derült ki az OTP Nyugdíjpénztár felméréséből. A megtakarítás mellett az anyagi önállóság megtartása a legerősebb érv, mely az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás mellett szól.

A válaszadók mintegy fele azért takarítana meg nyugdíjas éveire, mert szeretne időskorában is anyagilag független maradni ahelyett, hogy a rokonaira vagy másokra kellene támaszkodnia. Messze a legtöbben, a megkérdezettek mintegy 50 százaléka adta ezt a választ. Lényegesen kevesebben, mintegy 16 százalék képezne tartalékot azért, mert úgy véli, a gazdasági jövő kifejezetten bizonytalan, 10 százalék pedig azért, mert úgy látja, az egészségügyi kiadások miatt lesz szüksége a megtakarításokra. Mindössze 4 százalék célja, hogy beutazza a világot, amihez természetesen tartalékra is szüksége lesz, 6 százalék pedig egyáltalán nem tartja fontosnak az időskori öngondoskodást.

Nemek és korcsoportok arányában kisebbek az eltérések. Az anyagi függetlenséget a férfiak és a nők is egyaránt fontos szempontnak tartják, azonban a bizonytalan és kiszámíthatatlan gazdasági jövőtől már több férfi (18%) tart, mint nő (14%), míg a megugró egészségügyi kiadásoktól több nő (11%), mint férfi (8%). Érdekes ugyanakkor, hogy a 60 évesnél idősebb korosztály tart a legjobban a kiszámíthatatlan gazdasági jövőtől (23%). A fiatalabb, 18-39 és 40-59 éves korosztály csak 15 százaléka jelölte meg ezt a választ.

Az anyagi függetlenséget leginkább az időben elkezdett öngondoskodással lehet biztosítani, és az állami nyugdíj mellé remek kiegészítést jelenthet az Önkéntes Nyugdíjpénztári megtakarítás. A tagság számos előnye közé tartozik a rugalmasság, a biztonság és az időtállóság

– hangsúlyozta Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

Címkék:
nyugdij, öngondoskodás, nyugdíjas, megtakarítás, otp, nyugdíjpénztár, gazdaság, előtakarékosság, idős, magyar, idősek, időskor,