Számtalan magyar család veszíti így el a pénzét: nem is sejtenek semmit, hiába tartják bankban mindenük

Pénzcentrum2023. július 17. 15:36

A családok megtakarításainak védelme és a pénzügyi tudatosság fokozása érdekében kötelező tájékoztatást küldenek a bankok ügyfeleiknek, a kormány elkötelezett a családok védelme mellett, ezért ösztönözni és segíteni kívánja a háztartásokat abban, hogy megtakarításaik a jelenlegi szankciós infláció mellett is megőrizhessék értéküket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) hétfőn.

A GFM közleménye kiemeli, hogy a lakossági folyószámlákon található mintegy 7 ezer milliárd forintnyi le nem kötött pénzeszköz a jelenlegi inflációs környezetben jelentősen veszít az értékéből. Hozzátették: a családok megtakarításának és a pénzügyi tudatosságának növelése érdekében a kormány azt a döntést hozta, hogy a bankoknak kötelező módon, összehasonlítással szükséges tájékoztatniuk ügyfeleiket megtakarítási lehetőségeikről, a kockázatmentes állampapírokra fókuszálva, bemutatva, hogy azok mekkora többlet kamatbevétel elérését tették volna lehetővé.

Arra is kitértek, hogy a kötelező tájékoztatás része azon négy elemből álló intézkedéscsomagnak, aminek célja az állampapír iránti kereslet jelentős növelése. Míg a tájékoztató levél és a 13 százalékos szociális hozzájárulás (szocho) megtakarításokra (állampapírok kivételével) történő kibővítése a lakosságot, addig a bankok állampapírvásárláshoz kötött extraprofitadó-csökkentési lehetősége és a befektetési alapok szabályozása - amely szerint az alapok többek közt likvid eszközeik legalább 20 százalékát a magyar állam által kibocsátott diszkont kincstárjegyben kell tartsák - az intézményi befektetőket célozza. A kormány mindenkit arra biztat, hogy megtakarításait értékálló megtakarításba helyezze el - olvasható a GFM közleményében.

Címkék:
kormány, kötelező, bank, pénzintézet, megtakarítás, levél, magyarok, üzenet, tájékoztató,